SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Elnök Úr, köszönöm szépen a szót. Én is rövid hozzászólásra kérnék alkalmat, hogy válaszoljak Kulin Sándor képviselőtársam és Kis Gyula bizottsági elnök úr hozzászólására.
Először is szeretném azt az esetleges félreértést eloszlatni, hogy itt köztünk a bizottságban volt kemény vita. A mi álláspontunk nyilván nem elsősorban a kompromisszumkereső képviselőtársaink álláspontjával áll szemben, hanem mindenekelőtt a kormányelőterjesztéssel. És nagyon is méltányoltuk a bizottsági társainknak azt a törekvését, hogy valamilyen kiutat találjanak ebből, kormánypárti létükre nyilván nem frontálisan szembehelyezkedve a Kormánnyal. Azonban mégis hozzáfűzném Kis Gyula elnök úr szavaihoz, hogy az ugyan igaz, hogy a költségvetés a mi adónkból él, de mi azt gondoljuk, hogy rendkívül sok spórolási lehetőség van ebben a költségvetésben, tehát nem azt gondoljuk, hogy az adóterheket kellene növelni, hanem, hogy a körmére kellene nézni a költségvetésnek. Hogy mást ne mondjak, rögtön az a 8 milliárd, amit a költségvetés a népjóléti tárcához utalt ennek a betervezett 25, sőt a költségvetésben még 33-nak tervezett betegszabadságnak a finanszírozására. Ez is igen bőkezűnek látszik. Tehát feltétlenül meg lehetne ott nézni még néhány tételt, amiből össze lehetne gereblyézni azokat a milliárdokat, amelyekkel a társadalombiztosítási kötelezettségeit teljesíthetné a költségvetés anélkül, hogy a közadókat növelni kéne. Azonkívül azt szeretném mondani, hogy én nem lennék annyira meggyőződve arról, hogy a táppénz-igénybevételben a racionalitás működik, akár a munkavállalók, akár a munkaadók oldaláról. Azt hiszem, hogy nem tudunk eleget arról, hogy tulajdonképpen milyenek is a táppénzbe menési szokásai a magyar társadalomnak. Az biztos, hogy radikálisan csökkent a táppénzes napok száma, amióta a munkanélküliség veszélye fenyegeti a munkavállalókat. Ami arra utal, hogy a táppénz igénybevétele egy bonyodalmasabb stratégiának a része, ahol keveredik a munkavállalók szokásos jövedelemszerzési stratégiája a betegséggel. Tehát nem tudunk olyat mondani, de azt hiszem, a két dolog egyszerre van jelen, tehát az indokolatlan, legalábbis az egészségügyi szempontból indokolatlan táppénz és a betegen dolgozás, tehát mind a kettő előfordul. Az egyik az pénzügyi nehézségeket okoz az országnak, a másik azonban – tudniillik a betegen dolgozó – az egy ennél sokkal hosszabb távú veszély forrása, a jövőnk felélésének, a nemzet felélésének a forrása.
A mi megfigyeléseink – szociológus lévén merem mondani ezt a "mi" szót –, a szakmai megfigyeléseink azt mutatják, hogy amióta a munkapiac kedvezőtlenebbé vált a munkavállalók számára, vagyis magyarán nem kell a munkaerő, azóta nagyon-nagyon meggondolják az emberek, hogy betegen igénybe vegyék-e a táppénzt, egyszerűen attól félvén, hogy elveszítik a munkahelyüket. Tehát minden olyan intézkedés, amelyik ezt a veszélyt fokozza, ez hosszú távon nagyon veszélyes. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir