PALOTÁS JÁNOS (MDF)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (MDF)
PALOTÁS JÁNOS (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Nagyon rövid leszek, de a reflexió Vékony képviselőtársamnál hozzászólásra késztetett.
Az egyik: szeretném elmondani, hogy az általa említett 40 milliárd feletti kintlévőségeknek és az adózás rendjéről szóló jogszabálynak szoros összefüggése nincs. Tudniillik a kintlévőségről azért tudjuk, hogy 40 milliárd forint fölötti kintlévőség, mert bevallották, és csak a fizetőképességük határai miatt – vagy a fizetőképtelenségük miatt – nem tudták befizetni. Tehát az itt tárgyalt vagyonnyilatkozatoknak és az egyebekre vonatkozó megkifogásolt kérdéseknek ilyen szoros összefüggése egyértelműen nincsen, úgyhogy ez megítélésem szerint hamis beállítás.
A másik: a takarékbetétekre vonatkozó reflexióm. Ennél szeretném elmondani, hogy ez az adózás rendjéről szóló jogszabály és a vagyonnyilatkozat kapcsolata a takarékbetétek titkosságát feloldotta, tehát itt nem kell azt mondanunk, hogy: kérem, ne ijesztgessük a társadalmat, ez a titkosság nincs feloldva. Fel van oldva, kérem, mert hogyha azzal fenyegetem az adózó állampolgárt, hogy: a takarékbetétedről, amennyiben nem adsz nyilatkozatot, az azzal a kockázattal jár, hogy a későbbi vagyonnövekményed alapján nem fogadom el, hogy neked ilyen takarékbetéted volt. Azaz a vagyonnövekmény után személyi jövedelemadót kell majd fizetned, amit megállapítok nálad. Nem alacsony ez a jövedelemadó, és ehhez még némi bírságot is fogok a kedvedért társítani. Tehát ez a 40-60 vagy 200%-kal való fenyegetettség – úgy gondolom – elégséges ok arra, hogy azt állítsuk: mind a banktitok, mind a takarékbetétre vonatkozó titoktartás jogszabályai értelmüket vesztették. Ha tisztességesen viselkedik a Ház, akkor ennek a jogszabálynak elfogadása esetén ezen védelmi jogszabályokat feloldja, tehát közli, hogy ez nem vonatkozott, nem szabad ugyanis megtéveszteni a társadalmat és valami olyan jogot bemutatni a társadalom tagjainak, amivel a valóságban nem rendelkezik, illetve ha él a jogával, akkor nagy valószínűséggel igen komoly büntetésnek teszi ki magát.
A harmadik – és ez volt az utolsó reflexióm – pedig: a pénzintézetekre vonatkozó jogszabályban képviselőtársam jelezte, hogy a tisztelt Ház egy vonatkozó pénzügyi kormányzati előterjesztést kiszavazott. Ez tette szükségessé, hogy ezt visszahozzam az adózás rendjébe. Szeretném elmondani, hogy ha komolyan gondoljuk a Ház működését, akkor nem illene a kormányzatnak egy másik törvényben egy olyan szabályt visszahozni, amit az egyik törvényből a tisztelt Ház többségi bölcsesség alapján kiszavazott. Nem így működik tudniillik a parlamentáris demokrácia! Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir