TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)

Full text search

TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)
TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF) Őszinte elnézést kérek, hogy ilyen késői órában erről szólok, de komoly aggályaim vannak.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A betegszabadságról szóló törvényjavaslathoz terjesztettem elő módosító indítványokat.
A betegszabadság intézményének bevezetését átmenetileg elfogadható intézkedésnek ítélem, de csak azzal párhuzamosan, hogy a járulékfizetés ennek mértékében csökkenjen.
Ez a Kormány vállalkozáspolitika mellett tette le a voksát, és magam részéről ehhez mereven és konzekvensen ragaszkodom. Nem vitatom a tb-költségvetés hiányát, mely csak fele a kintlevőségeknek. A kintlevőségek jelentős része állami vállalatok fizetési elmaradásából adódik. Ha a hátralékot valamilyen csoda folytán befizetnék, a tb költségvetése szufficites lenne. Kérdezem: Kire akarjuk áthárítani a tb-költségvetés hiányát? Azokra, akik egyébként is fizettek, fizetnek?
A társadalombiztosítás struktúrája évtizedek óta komoly gátja az egészségügy hatékony működésének. Sajnos, a struktúra az elmúlt másfél évben sem változott. Tudom, küszöbön állnak részleges változtatások, de eddig a lakosság csak az áremelkedéseket és az ismételt ellátásbeli szűkítéseket élte meg. Szűkültek a szanatóriumi beutalások, a gyógyszerek tb-támogatottsága, és sorolhatnám.
Nem óhajtok a tb fiskális megközelítésével foglalkozni, hisz ezt megtette az egészségügyi bizottság, noha úgy érzem, nem lenne az elsődleges feladata. A humán oldal túlragozását sem óhajtom, hisz ezt ellenzéki képviselőtársaim megtették.
De javaslom, vizsgáljuk meg, mit kap ma 43% lefizetéséért egy átlag magyar állampolgár. Zsúfoltságot minden egészségügyi intézményben és alacsony színvonalú ellátást. És ugye, azt egy képviselőtársam sem gondolja, hogy mindezt ingyen kapja. Ma már nem is az úgynevezett hálapénz a legnagyobb probléma, hanem a csúszópénzek, melyek nélkül olykor nem kapja meg a szakmailag szükséges ellátást sem a beteg. A szanatóriumok jelentős részében aktív betegellátás is folyik, ami teljességgel kizárja, hogy szanatóriumi légkör alakuljon ki.
Továbbmenve: a tb nem ura olyan szakmai programoknak, melyek a gyógytartamot lényegesen lerövidítik és a kockázatát csökkentik. Például sokkal több veseműtétet végeznek, mint ez a mai technológiai szinten indokolt. Sok hasi műtét történik csak azért, mert nincs kellő mennyiségű laparoszkóp és sorolhatnám.
Itt kell megemlítenem, hogy maga a tb súlyos milliókkal tartozik korszerű, például művese-kezelésekért.
Tisztelt Ház! Szomorúan meg kellett élnem, és most be kell vallanom, hogy az egészségügy sem tudott tiszta maradni erkölcsileg a gazdaságilag devalválódott társadalmunkban. Súlyos betegségtől megrokkantak táborát felhígítják az ügyeskedők, a szakvizsgálatra jelentkezők táborát a hit és tisztelet hiányán alapuló párhuzamos vizsgálatra kényszerítettek sokasága, az orvosi rendelőkben jelentkező betegek sorát a munkahelyi problémákkal küzdők.
Mindezek a gondok lényegesen mérsékelhetők lennének a tb struktúrájának átalakításával, pénzügyi nevesítésével. Mindezek eddig nem történtek meg, amiből a személyi konzekvenciákat is le kell vonni.
Összefoglalva elmondom, hogy noha a betegszabadság korlátozza az állampolgárok jogait – az Alkotmány 8. §-a –, és tovább élezi a munkavállalók és munkáltatók közti feszültségeket anélkül, hogy valós szakszervezeti érdekvédelem lenne, hiszen az MSZOSZ ezzel nem törődik, átmenetileg egyetértek a bevezetésével, de csak olyan mértékben, amilyen mértékben a járulékbefizetés csökkenthető.
Módosító javaslataim ezt célozzák. Tizenöt nap betegszabadságot javasolok. Ez olyan hosszú idő, hogy csak valódi betegséggel meríthető ki. Javaslatom szerint ebből három napot nem kell az orvosnak igazolnia. Ehhez szorosan kapcsolódik a járulékfizetés 1,5%-os csökkenése. Határozott véleményem, hogy a közelmúltban bevezetett gyógyszerrendelési megkötések, a tervezett biztosítási kártyarendszer és maga a betegszabadság rendszere sokmilliárdos tb-költségvetési megtakarítást jelent, melyek most matematikai módszerekkel maximum modellezhetők, de nem számolhatók.
Ennek okán jelenleg nem tudom elfogadni a járulékemelés bármely formáját anélkül, hogy pontosan megismernénk a tb gazdálkodását és a kintlevőségek behajtására tett operatív intézkedések sorát.
Ugyanakkor támogatom, hogy a tb részesedjék az állami vagyonból, és feladatai közül gyomláljuk ki az állami feladatokat, melyekről a költségvetési előadóbeszédében Kis Gyula bizottsági elnök úr is szólt.
Az egészségügyi bizottságnak, úgy gondolom, elsődleges feladata a javaslat egészségpolitikai, társadalompolitikai, szociális, humán véleményezése, és nem a járulékemelő pluszsúly becsomagolása.
Végezetül magam is úgy érzem, hogy ezen intézmény bevezetésének szükségessége mellett csak száraz pénzügyi érvek szólnak, ugyanakkor az ellenérvek sokszínűek, és kellő mélységben nem vizsgáltak. Ezért féltem a Parlamentet egy esetleges elhamarkodott döntéstől.
Privát véleményem: legjobban akkor örülnék, ha ezt most a napirendről levennénk. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir