VASS ISTVÁN (SZDSZ)

Full text search

VASS ISTVÁN (SZDSZ)
VASS ISTVÁN (SZDSZ) Jó, csak nyugalom… Pardon… (Derültség.) Köszönöm, Elnök Úr. Nyugalomra intettem a tisztelt Házat. (Derültség.)
Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Palotás János úr felszólalását én teljesen természetesnek tartom. A munkáltatónak jól átgondolt, természetes érdeke az, hogy ha felvesz egy munkavállalót, akkor az nála dolgozzon, értéket teremtsen. Semmi köze a munkáltatónak ahhoz, hogy ha a munkavállaló beteg, akkor miféle kötelezettségek járnak ezzel. Ezeket a kötelezettségeket neki nem kötelessége magára venni. Ez egy olyan körülmény, ami teljes abszurditás.
Az, hogy ez máshol a világon működik… egyrészt az nem így működik, másrészt nem ilyen körülmények között működik. Hogyha valahol, egy jól működő gazdaságban, főleg magántulajdonra épülő, tőkeerős munkáltatók komoly értéket termelő munkahelyeken foglalkoztatják a munkavállalókat, és ott a munkavállalók nagyon erős szakszervezetei maguk harcolják ki ezt a kedvezményt, akkor ez teljesen érthető. Akkor képesek is arra, hogy ezt megvédjék, hogy ennek a működését biztosítsák. De amikor egy ilyen rosszul működő gazdaságban, az átalakuló állami tulajdonra épülő munkáltatói viszonyok között, amikor a vállalatok felszámolás közben, átalakulás közben, fizetésképtelenül, egymásnak is eladósodva működnek, amikor nincsenek erős szakszervezetek, amikor a munkavállalók most is kiszolgáltatottak, akkor egy, az állam által bevezetett, felülről elrendelt ilyenfajta intézkedés több kárt okoz, mint hasznot!
A munkavállalókat, ha már róluk volt szó, teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozza. Nem kívánom ezt még egyszer elmondani, az általános vitában ezt már jeleztem. Nem jó ez sem a munkáltatónak, és nem jó a munkavállalóknak sem.
Ami elhangzott itt, azt én is csak megerősíteni tudom: legyen szíves, a Kormány vonja vissza ezt a javaslatát! Ne próbáljon hatalmi eszközökkel beavatkozni a munka világának ezekbe a viszonyaiba! Ne kényszerítse lehetetlen helyzetbe a munka világának a szereplőit! Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir