BECKER PÁL, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

BECKER PÁL, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
BECKER PÁL, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Mindenekelőtt az elején hadd mondjam el, hogy Eörsi Mátyás úrnak sajnos igaza van: rendkívül sajnálom, hogy mint a minden bizottság jelentését összefoglaló bizottság ideiglenes vezetőinek, eddig még nem sikerült megoldanunk azt a feladatot, hogy minden egyes módosító indítványt fölvigyünk a gépre. Körülbelül 8-an, 10-en dolgoznak éjjel-nappal rajta, hogy ezt a feladatot megoldják. Sajnos vannak még olyan indítványok, amik nem kerültek föl. Remélem, hogy a végére minden megoldódik. Kérem, hogy senki ne nyugtalankodjék emiatt.
Nagyon röviden néhány mondatban szeretném tájékoztatni a Parlamentet a költségvetési bizottság eddig végzett munkájáról. Mint mondtam, körülbelül nyolcszáz módosító indítványt tekintettünk át, így csak a legfontosabb döntésekről szeretném képviselőtársaimat tájékoztatni.
Az egyik legnagyobb horderejű döntés, ami a költségvetési bizottságban megszületett, hogy a bizottság tagjai úgy vélték, a gépjárműadóból beszedett pénzt az útalapba kell fektetni, illetve azt az 50%-ot, amelyik nem az önkormányzatokat illeti. Támogatta a bizottság azt az elképzelést is – figyelemmel a megnövekedett bevételekre, tehát az útalapnál jelentkező megnövekedett bevételre –, hogy ebből háromszázmillió forintot a környezetvédelmi alapba csoportosítson át a Parlament.
Szintén háromszázmillió forint többlettámogatást hagyott jóvá, illetve javasol jóváhagyni a költségvetési bizottság a hitélet támogatására, és majdnem ugyanekkora összeggel, 290 millió forinttal kívánja támogatni pluszban az olimpiai felkészülést, illetve a szabadidő- és a sportalapítványt.
Az egyik legnagyobb pénzbeli kihatású döntése a bizottságnak az önkormányzatok normatív állami hozzájárulásaival kapcsolatos. Itt mintegy 2 milliárd 682 millió forint többletet szavazott meg a bizottság. Például szociálpolitikai feladatokra 3200 helyett 3500-at, idősek és fogyatékosok támogatására 49 ezer helyett 80 ezer forintot szavazott meg a bizottság, és folytathatnám még a sort, de ez pontosan megtalálható lesz a jelentésünkben.
Jelentős még talán az a módosító indítvány is, amit szintén támogatott a költségvetési bizottság, hogy a lakossági távhőszolgáltatás támogatására plusz 300 millió forintot fordítson a Parlament, illetve Kormány a költségvetésből.
Természetesen a másik oldallal is foglalkoztunk, tehát szerettük volna a bevételeket növelni, illetve a kiadásokat csökkenteni. Meg kell mondanom őszintén, hogy ebbéli ügybuzgalmunk eddig nem volt annyira sikeres, mint a pénzek elköltése. Egy módosító indítványt fogadott el a bizottság, amelyik előírja a Kormánynak azt, hogy 1,2 milliárd forinttal csökkentse az igazgatási költségeket a jövő év folyamán. Ez az 1,2 milliárd a minisztériumok költségvetésének, igazgatási költségvetésének 10%-a, és a bizottság által megfogalmazott módosító indítványban az is szerepel, hogy differenciált csökkentést kell végrehajtani, tehát nem lehetséges, nem támogatja a bizottság, hogy egy lineáris visszavágás történjék meg.
A Belügyminisztérium önkormányzati tartalékánál is másfél milliárdot a bizottság javasolt megszüntetni. A többi bizottság által elfogadott és hozzánk beérkező javaslatok költségkihatása a viszonylag gyors számítások szerint körülbelül 16–18 milliárd forint többletkiadás, tehát a dolgok mai állásánál a hiány növelését jelentik ennyi pénzzel.
Mint tavaly is, a költségvetési bizottság most, amikor remélhetőleg nemsokára az összes módosító indítványt földolgozta, akkor nekiáll a módosító indítványok szintetizálásának, és esetleg újabb bizottsági módosító indítványokat fog beadni, amelyek révén a hiány az elfogadott mértéken belül marad, és elfogadható költségvetést sikerül létrehoznunk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir