HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója:

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója:
HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottság előadójaként szeretném ismertetni az önkormányzati bizottságnak a módosító indítványok megtárgyalásáról szóló határozatait.
Az önkormányzati bizottság megtárgyalta a költségvetési törvénynek az önkormányzatok és a belbiztonsági szféra fejezeteihez benyújtott módosító és a ma délelőttig beérkezett csatlakozó módosító indítványokat.
A bizottsági ülések – a tárgyalt téma fontosságához igazodóan és az adott körülmények között – helyenként feszültebb légkörben zajlottak, s az egyes képviselői javaslatokról váltakozóan, hol hosszabb, hol rövidebb vita folyt, vagy pedig a részletesebb vitát megspórolva születtek határozatok. A bizottság tagjai sokszor önmagukat és egymást sem kímélve képviselték a maguk álláspontját.
Most szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat azokról a fontosabb javaslatokról, amelyekről az önkormányzati bizottságban döntés született.
A módosító javaslatok többsége az önkormányzatok bevételi forrásszerkezetének legfontosabb elemeit érintette. Az önkormányzatok által szabadon felhasználható, intézményi feladatokhoz kötődő, normatív állami hozzájárulásoknak a törvényjavaslat 5. §-ában felsorolt tételeit számos képviselő indítványozta megemelni egymástól eltérő mértékben.
A javaslatok az önkormányzatok településüzemeltetési, oktatási, szociális, közművelődési normatíváit kívánták megemelni, hogy az önkormányzatok biztonságosan tudjanak e feladataiknak 1992-ben is megfelelni.
A bizottság ezzel kapcsolatban egy több képviselő által közösen benyújtott módosító csomagot fogadott el, illetve bizottsági módosító javaslat is született egyes normatívák megemelésére.
Az önkormányzati intézményi normatívák összegének emelkedésével arányosan a bizottság a társadalmi önszerveződések humán szolgáltatásaihoz kapcsolódó megfelelő normatív támogatások összegét is megemelni javasolta.
A források előteremtése érdekében bizottságunk indítványt fogadott el a megyei önkormányzatok térségi feladataira előirányzott 500 forint/fős normatívának 100 forinttal való csökkentésére, mert a bizottság úgy vélte, hogy az így csökkentett normatíva is fedezi, fedezni tudja, fedezni képes a megyei önkormányzatok térségi feladatait.
A bizottság ugyancsak megszavazta azt a képviselői javaslatot is, amely szerint a megyeszékhely városok mellett a megyei jogú városok illetékességi területén keletkezett illetékbevételek is ezen városok önkormányzatait kell, hogy illessék.
A törvényjavaslat 8. §-ában szereplő és a 6. számú mellékletben felsorolt feladatokra rendelt központosított előirányzatok között a bizottság – képviselői javaslatok alapján – a 13. pont alatt, a lakosság távhőszolgáltatása tételt 400 millió forintról 700 millió forintra javasolta megemelni, azzal az indokkal, hogy az energiaáremelés bekövetkezése az idei év IV. negyedévében meglehetősen sokkszerűen érintette a lakosságot, és az ez évben született rendkívüli támogatás részben novemberben már átutalásra került, és az a 400 millió, amelyik a '92-es törvényjavaslatban van előirányozva, az januárban kerülne átutalásra, tehát a '92–93-as fűtési szezonra az önkormányzatok nem jutnának ehhez a támogatáshoz.
Új tételként javasolta a bizottság a központosított előirányzatok közé felvenni a 100 főt meg nem haladó általános iskolai tanulólétszámmal rendelkező települési iskolák támogatását, mintegy 300 millió forintos költségkihatással. Ez azt jelentené, hogy az ilyen községek önkormányzatai igényelhetnének ezekhez az iskolákhoz egyenként 500 ezer forintos támogatást. Ez az intézményi létszámnormatívák felett illetné meg természetesen az önkormányzatokat.
Bizottságunk elfogadott továbbá képviselői módosító indítványt… (Zaj.) …, megvárom, míg képviselőtársaim halkabbra fogják a szót… (Az elnök csenget.) …, tehát a bizottságunk elfogadott egy képviselői módosító indítványt a címzett és céltámogatásokról hozott törvényben a bővített célok fedezetére, tehát a 25 milliárd forintos keretnek másfél milliárd forinttal való megemelésére. Összességében úgy számoltuk, hogy a mi bizottságunk által elfogadott javaslatok több mint 9 miliárd forintnyi többletforrás-kihatással járnának az önkormányzatok részére, amennyiben a tisztelt Ház a bizottságban elfogadott javaslatokkal egyezően hozná meg a végleges döntését.
Szólni kívánok még a belbiztonsági szférát érintő bizottsági döntésekről. Önálló képviselői módosító indítványra mintegy másfél milliárd forintos keretet fogadott el a bizottság a rendőrség béralapjának a megemelésére, és mintegy 424 millió forintnyi többletforrást a tűzoltóság bér- és dologi automatizmusának a pótlására, hiszen a tűzoltóságot illetően a más állami szférákra betervezett bér- és dologi automatizmus-növekmény nem került betervezésre, mert a polgári védelemmel való átszervezéssel tervezte a kormányzat ezt a kérdést megoldani.
Tisztelt Ház! Ennyiben szerettem volna az önkormányzati bizottság munkáját ismertetni önök előtt. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir