KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke:

Full text search

KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke:
KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság elnöke: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! A bizottság előadójaként az ülés előtt 30 perccel jeleztem a jegyző úrnál, hogy szólni kívánok. (Hack Péter: Így van!) Erre most kaptam szót.
A szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság… (A mikrofon elromlik.) …a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság – nyilván olyan hosszú a nevünk, hogy a mikrofon is belebicsaklik – megtárgyalta a költségvetéshez érkezett módosító indítványokat, arról jelentésében állást foglalt. Én most szeretném röviden összefoglalni a Ház számára a jelentésünk lényegét. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Figyeljetek fiúk! Tiértetek van! – Többen: FIDESZ! – Az elnök csenget.)
Három csoportban lehet összefoglalni azt, amivel bizottságunk foglalkozott. Emlékeztetem a tisztelt Házat arra, amire már többször utaltam, hogy társadalombiztosítás költségvetése, a társadalombiztosításról szóló törvények előttünk állnak, ezért most kénytelenek vagyunk a jelen költségvetési vitában többször utalni a társadalombiztosítási alappal való összefüggésekre. Tesszük ezt azért, mert meggyőződésünk, hogy ez közérdeklődésre számot tartó téma, mint ennek jelét módomban áll tapasztalni most a tisztelt Házban is.
Arról van szó ugyanis, hogy a költségvetés és a társadalombiztosítás az államháztartás két része. Jelentős része a társadalombiztosítási alap, az egész költségvetés főösszegének mintegy 50%-ával gazdálkodik, és szerencsétlen módon erre csak januárban tudunk részletesen sort keríteni, úgyhogy most a költségvetés és a társadalombiztosítás összefüggéseiről kell szót ejtenünk.
A költségvetési törvény két ponton kapcsolódik a társadalombiztosítási költségvetéshez. Az egyik pont a garancia, a költségvetési garancia kérdése. Bizottságunk állásfoglalása ez ügyben egyértelmű, mindig is az volt, és abban foglalható össze, hogy a társadalombiztosítás fogalmából következően, miszerint ez teljes körű, tehát minden állampolgárra kiterjedő, kötelező, tehát adószerűen behajtható járulékokból gazdálkodik, és államilag garantált a világ összes társadalombiztosítási rendszerében, ahol ilyen működik, az Egyesült Államokat kivéve, gyakorlatilag a művelt világ egész területén. Ez Bismarck óta így van, és az a lényege, hogy a politikának érzékelni kell azt, hogy a társadalombiztosítás a társadalom biztonságérzetének alapja; nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a polgárok egészséges, aktív korukban meg legyenek győződve arról, hogy betegségük, rokkantságuk, nyugdíjas koruk esetén a befizetéseiket vissza fogják kapni, és keresőképtelenségük ellenére meg tudnak majd élni. Ez egy olyan alapvető társadalompolitikai cél, amit – mondom, Bismarck óta – semelyik állam nem adott fel. Szeretnénk, ha mi is folytatnánk ezt a hagyományt, amit az előző évi költségvetés tartalmazna – tudva azt is, hogy ez milyen felelősségvállalást jelent a költségvetés számára, hiszen a tb bevételei a gazdaság helyzete miatt csökkennek, kiadásai viszont a törvényes előírások miatt nem csökkennek, hanem nőnek. Ezért véleményünk szerint sikerült egy olyan megfogalmazást találnunk, amely áthidalja ezt a dilemmát, és amely úgy szól, hogy "a költségvetés garantálja a társadalombiztosítás kifizetéseinek teljesítését". Tehát nem a költségeket garantálja – még arra az összegre sem, amiről a tb-törvény majd szólni fog, csupán azt, hogy ezt teljesíteni tudja a társadalombiztosítás.
Ezt teljesítheti oly módon, hogy készpénzben vagy likvid vagyonban az esetleges deficitet megtéríti, de a teljesítést lehetővé tudja tenni oly módon is, hogy például a forgóalapból megfelelő hitelt nyújt számára. Ily módon a költségvetés egyensúlyának veszélyeztetése nélkül megvalósíthatónak látjuk a társadalombiztosítási garanciának a becikkelyezését, és ezért kérjük, hogy ebben támogasson a tisztelt Ház.
Második kapcsolódási pont a tb és a költségvetés között az, hogy a társadalombiztosítás fenyegető deficitje elkerülésére még ma vagy holnap két törvényt kell elfogadnunk… (Folyamatos zaj.) …, az egyik a betegszabadságról szóló, a másik a társadalombiztosítás átmeneti rendelkezéseiről szóló törvény. Mindegyik csökkentett bevételekkel számol az eredeti előterjesztéshez képest – ezért szükséges, hogy a társadalombiztosítás szociális jellegű kiadásaiból a költségvetés átvállaljon egy tételt, 3,6 milliárd forint értékben. Tehát ezek azok a kapcsolódó pontok, amikre most fel kell hívnom a Ház figyelmét, mert később már nem rendezhetjük.
A költségvetés és a szociális ellátó rendszerek nem állami önkormányzati csatornái között még egy összefüggés van: a munkanélküliség kezelésével kapcsolatban. Itt a munkanélküli-segélyből kifutó munkavállalók szociális ellátására lenne szükség, egy 1,8 milliárdos összegre, amiről a költségvetés nem gondoskodott az eredeti, előterjesztett formájában, ezért ezt is kérjük, hogy bekerülhessen a költségvetésbe. A fedezetére fognak azonnal rákérdezni önök, és erre azt tudjuk mondani: számítottunk erre a kérdésre, és az adótörvényeknél már olyan bizottsági módosító indítványokat terjesztettünk be, amiket szerencsére a Ház elfogadott, és azok az adómentes, illetve adócsökkentő kivételek számát szűkítették – úgyhogy ott véljük megteremteni ennek a fedezetét. A munkanélküli-segélyből kifutó több tízezres populációról ugyanis nem lehetne másként gondoskodni szociális segélyezés formájában.
A harmadik ide kapcsolódó terület, hogy a társadalombiztosítás két ága közül az egészségbiztosítás vagy betegbiztosítás – tehát az egészségügyi ellátás finanszírozása – az eddigi állampolgári jog helyett a biztosításhoz való jogot vállalta fel, tehát azt, hogy mindenkinek joga legyen a biztosításhoz, az egészségbiztosításhoz, és mindenki egyenlő értékű biztosítottként vehesse igénybe az egészségügyi ellátást. Ennek feltétele, hogy ne maradjon biztosítás nélkül senki ebben az országban.
Erre a célra a költségvetés a nem keresők és nem nyugdíjasok és nem fiatalkorúak, hanem egyéb okokból kereset és járulékfizetés nélkül élők számára egy 2,6 milliárdos alapot különített el. Mi ezt szeretnénk 3 milliárdra emelni, mert a becsléseink szerint az ellátatlanok száma csak ebben az esetben fedhető le. Illetve szeretnénk 1200 forint biztosítási, illetve járulékfizetési kötelezettséget előírni, amit a költségvetés állna ezek helyett az állampolgárok helyett. A két indítvány alternatív javaslat. Én kérem a Kormányt, fontolja meg, hogy melyiket tudja támogatni – de egészségbiztosítás nélkül, véleményünk szerint, az Alkotmányunk értelmében, meg politikai meggyőződésünk szerint sem maradhat az országban senki.
A harmadik csomag ehhez képest már igazán apróságokat tartalmaz, bár számos módosító indítványt érint. A lényege az, hogy az óvodai, illetőleg bölcsődei ellátást és a fogyatékosokról való fokozott gondoskodást szeretném kérni a tisztelt Háztól. Ennek néhány milliós nagyságrendje van. Az előterjesztő a bizottsági üléseken ezeket hajlandó volt támogatni. Én kérem, hogy ezt a szándékát továbbra is tartsa meg, és kérem a Házat, hogy ezekben a kérdésekben – tehát a fogyatékosok és a bölcsődéskorú gyerekek szociális támogatása kérdésében – bizottságunk indítványait támogatni szíveskedjenek.
Nem térhettem ki mindarra a módosító indítványra, amivel foglalkoztunk – főleg azokat emeltem ki, amelyek véleményünk szerint egységes rendszerbe állíthatók, de az egyes indítványoknál olvashatják a szociális bizottság véleményét. Igaz, hogy a bizottságok sorrendjében utolsóként, de véleményem szerint, a kérdés súlyát tekintve egyáltalán nem utolsó helyen – ezért kérem, hogy vegyék figyelembe véleményünket. Köszönöm, elnök úr. (Taps. – Eörsi Mátyás szólásra jelentkezik.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir