LUKÁCS TAMÁS, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója:

Full text search

LUKÁCS TAMÁS, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója:
LUKÁCS TAMÁS, DR. az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság megtárgyalta a ma délutánig beérkezett módosító és csatlakozó módosító javaslatokat azokon a területeken, amelyek a hitéletet, a vallási ügyet, a kisebbségi jogokat, nemzetiségi jogokat, határon kívül élő magyarokat és a menekültügyet érintették bármilyen formában.
A bizottság összefoglaló véleményét az alábbiakban kívánom a tisztelt Ház elé tárni. Mindenekelőtt ki szeretném emelni, hogy a bizottság egyhangúlag, ellenszavazat nélkül és tartózkodás nélkül támogatta a 4251-es módosító indítványt a Menekültügyi Hivatal költségének lényeges megemelése kérdésében. Lényeges, úgy mondom, hogy az eredeti irányzathoz képest az összeg maga nem nagy, és én azt hiszem, hogy nincs a Házban olyan parlamenti párt, vagy olyan képviselő, akinek a jelenlegi helyzetben különösképpen el kellene magyarázni, hogy mit jelent ebben a menekültáradatban az, hogyha egy kormányhivatal 16 főállású dolgozóval, 16 fővel kívánja ezt az emberfeletti munkát megoldani. Megengedhetetlennek tartjuk, hogy ilyen körülmények között a Menekültügyi Hivatal költségvetési összege azonos legyen az 1991. évivel. Ilyenformán nem látjuk biztosítottnak, hogy ezt a nemes, emberfeletti és egy olyan munkát, amire a nemzetközi világ is figyel, a Hivatal eredményesen tudja megoldani. Mindenképpen szükséges a Hivatal korszerűsítése. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezt a módosító indítványt a bizottság egyhangúlag támogatta.
A nemzeti és etnikai kisebbségi kérdések területén ki szeretném emelni, hogy a bizottság ugyancsak egyhangúlag támogatta a nemzetiségi, etnikai szervezetek részére történő támogatási összeg megemelését a 4141-es módosító indítványnak megfelelően.
Komoly vita bontakozott ki a bizottságban arról a kérdésről, hiszen ezzel több módosító indítvány is foglalkozik, hogy vajon a jövő évben meghozandó nemzetiségi és etnikai törvény részére szükséges-e a költségvetésben biztosítani elkülönített pénzeszközt annak végrehajtására. Erről az elvi kérdésről a vélemények megoszlottak. Végül az összes ide vonatkozó benyújtott módosító indítványok közül a céltartalékba kíván helyezni a bizottság 635 millió forintot a 4302-es módosító indítvány szerint, 9 "igen", 2 "nem" és 3 tartózkodás mellett.
A vallásügy területén a bizottság ellenszavazat nélkül támogatta a 4198-as indítványt, amely az egyházi ingatlanok visszaadására vonatkozó keretet 500 millióról 1,1 milliárd forintra kívánja felemelni, mégpedig egy átcsoportosítás révén ugyanabból a fejezetből.
Meg szeretném említeni, hogy a bizottság támogatta azt a módosító indítványt is – a 4211-est –, amely az egyházak támogatásának összegét 2 milliárd 231,5 millió forintra kívánja felemelni. Egyéb technikai módosító indítványokat is támogatott a bizottság, és 3 önálló indítványt is adott be, amelynek a lényege, hogy a múlt évi tapasztalatok alapján a bizottság úgy gondolja, hogy az adófizető állampolgárok pénzét egy olyan rendszerben szabad csak szétosztani, amely egyrészt ellenőrizhető, annak felhasználása is ellenőrizhető, másrészt különböző biztosítékot kíván a bizottság beépíteni abba, hogy valóban a célnak megfelelően használhassák föl, és valóban az Országgyűlés rendelkezzen erről a pénzről megfelelő előkészítés után. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir