SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:
SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottságban az ellenzéki pártok képviselői – mint ismeretes, az MSZP nem vesz részt most a tárgyaláson, úgyhogy a FIDESZ és az SZDSZ képviselőiről van szó – részt vettek a tárgyaláson. Számos kérdésben nyilvánítottak véleményt, állást foglaltak részben a saját módosító javaslataik, frakcióik módosító javaslatai stb. mellett. Itt még számos kérdés tárgyalása előttünk áll. Mindkét ellenzéki párt lényegesnek tartja például azt, hogy az Antall-kormány által az elmúlt évben a bölcsődék számára megszüntetett támogatást visszaállítsuk.
Ezekről a kérdésekről a bizottság még tárgyalni fog. Egy kérdéskörnek a tárgyalását, úgy látszik, már befejezte a bizottság, és ezzel kapcsolatban bejelentettük, hogy kisebbségi véleményt fogunk nyilvánítani. Ez a médiák kezelése – vagy a média kezelése, hogy ne legyek pontatlan.
Tisztelt Ház! Mint ismeretes önök előtt, Csurka István képviselő úr benyújtott a Magyar Televízió fejezetéhez egy 1 milliárd forintos költségvetésitámogatás-csökkentést… (Derültség és taps a jobb oldalon.) …, amit a Kormány nem támogatott a bizottsági ülésen, csak úgy mellesleg jegyzem meg – most is tessék esetleg tapsolni a kormánypártoknak… (Derültség és taps a bal oldalon.) Ez a javaslat… elég elolvasni az indoklását, amelyik, hát nem tudom, olyan stílusban van írva, amilyenben nem szokatlan, mondjuk, a szerzőtől. Semmiféle szakmai megalapozottsága ennek a javaslatnak nincsen… (Zaj.), a nyilvánvaló célja… Esetleg föl is olvasom, olyan szépen hangzik, hogy föl is olvasnám… (Közbekiáltások mindkét oldalról: Halljuk!) "A költségvetésnek nem feladata, hogy a közszolgálati adottság leépülését jelentő, a művészi értékek közvetítését, az ismeretterjesztést háttérbe szorító és a múlt felelős bemutatását tudatosan elsikkasztó, ám a bukott rendszer kiszolgálásáért élvezett sztárgázsikat konzerváló…" (Derültség a bal oldalon.) " …, sőt a taszító jövedelemkülönbségeket fokozó, az Állami Számvevőszék félremagyarázhatatlan megállapításai szerint ugyanakkor ráfizetéses átalakítási, átszervezési projekteket finanszírozzon." (Közbekiáltások a jobb oldalról: Úgy van! – Taps a jobb oldalon. Derültség a bal oldalon.)
Hát köszönöm a tapsot, tisztelt Ház, Csurka urat illeti ez a taps… (Derültség.) Én úgy gondolom, hogy ez egy teljesen megalapozatlan javaslat, semmi egyébre nem szolgál, mint a Magyar Televízió további gleichschaltolására, kormánypárti kisajátítására. Az ellenzék ezt a javaslatot elutasítja, és nem fogja támogatni.
És még azt is hozzátenném, hogy dr. Fekete Gyula úr ugyancsak csökkenteni javasolta a költségvetési támogatást a Magyar Rádió részére… (Éljenzés és taps a jobb oldalon.) A Kormány képviselője a bizottság ülésén ezt a javaslatot sem támogatta. Kérem, szíveskedjenek most is tapsolni, kormánypárti képviselő urak. (Taps a bal oldalon.) Igen, voltak, akik az előbb tapsoltak, voltak, akik most tapsoltak – nagyszerű. (Derültség a bal oldalon.)
Kérem tisztelettel, be szeretném jelenteni, hogy ezt is egyszerű politikai gleichschaltolási manővernek tekintjük… (Közbeszólások a jobb oldalról: Magyarul!) …, úgy gondoljuk, hogy a költségvetésnél… (Moraj és állandósuló zaj a jobb oldalon.) … amikor önök, itt… (Az elnök csenget.) az ország működőképességéről beszélnek, akkor ezt nem úgy kell megteremteni, hogy a közszolgálati médiákat, amelyek mindenki tájékoztatását szolgálják… (Felzúdulás a jobb oldalon.) … működőképtelenné tegyék. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon. Közbekiáltások a jobb oldalról. Az elnök csenget)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir