ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem a Kormány, hanem a Parlament tagjaként kérek szót – a szókérésem kérelem. Összefügg némileg azzal, hogy új évet kezdtünk, s akkor mindent újra próbálunk kezdeni vénülő korunkban is. És összefügg azzal, hogy a névsor elején állok, s ha egyenkénti szavazásra kerül sor, én szólíttattam meg mindig először.
A demokrácia védelmét kérem. Nem chartát, kérelmet adok. A demokrácia elképzelhetetlen a másik, a másik ember tisztelete nélkül. Ez az alapja, ez az értelme a demokráciának, enélkül nincs demokrácia, enélkül a demokrácia üres politikai jelszó. A másik feltétlen tisztelete a demokrácia alapja, és a hangsúly a "feltétlen"-en van. Nem azért tisztelem, mert ugyanazon a véleményen van, ugyanazon a pártálláson van, ugyanaz a bőrszíne vagy gazdag, vagy erős, vagy hatalmas és visszaüthet – azért tisztelem, mert a másik is ember. Ősidők óta a demokráciának ez az igazi értelme. S ebben a Parlamentben is demokráciának kell lennie, ha azt akarjuk, hogy az országban is az legyen! (Közbeszólás a bal oldalról: Így van!) Ha ezt az alapvető jogot, a másik tiszteletét nem becsüljük, ha közbekiáltásokkal keressük azoknak a népszerűségét, akiknek ez tetszik, akkor azok nem a demokráciának a hívei lesznek, hanem az antidemokráciának, mert csak annak tetszhet a megsértése a demokráciának!
Erre kérem a Parlamentet, mert azt tudom, a Parlamentben hozott törvények irányítják az országot. Nemcsak hogy milyen törvényt hoznak, hanem ahogy hozzák ezt a törvényt! És ebben az országban olyan lesz a hangulat, amilyen a Parlamentben van!
Ennek a demokráciának a védelmében kértem szót, és ez kérelemként itt áll az Országgyűlés előtt. Nem kell meghallgatni a másikat! A parlamenti gyakorlat szerint ki lehet vonulni. De tüntetően negligálni, belekiáltani és minősíteni – nem! A bíró sem ítéli meg becsmérlő és ócsárló szavakkal a legsúlyosabb váddal előállított gonosztevőt! Hanem elmondja a tényeket, és ítéletet hoz! Ez a minimum, ami ebben a Parlamentben is szükségeltetik. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir