TARDOS MÁRTON (SZDSZ)

Full text search

TARDOS MÁRTON (SZDSZ)
TARDOS MÁRTON (SZDSZ) Nagyon rövid mondanivalóm van. A szövetkezetekről szóló törvényt egy alapvető törvénynek tekinti a Szabad Demokraták Szövetsége, amely több mint egymillió embert közvetlenül érdekel. Indokoltnak tartjuk, hogy új szövetkezeti törvény legyen. Sajnálattal vesszük tudomásul azonban, hogy a szövetkezeti törvény – a javaslataink ellenére – a tradicionális szövetkezeti mozgalom szabályainak nem fog megfelelni, nem védi meg kellően a szövetkezeti tagok munkajogát, nem biztosít megfelelő lehetőséget az oszthatatlan vagyon intézményének. Ezért sajnálattal kell megjegyeznünk, hogy mi, szabad demokraták a szövetkezeti törvény ellen fogunk állást foglalni.
Más a helyzet az átmeneti törvénnyel. A régi szövetkezeti törvény és a régi szövetkezeti törvényhozás valóban a régi rendszer egyik intézményét hozta létre azokkal a szövetkezetekkel, ezért fontosnak tartjuk, hogy azok a szövetkezetek radikálisan átalakuljanak. Helyeseljük az átalakulási törvényt.
Ha az átalakulási törvényben elfogadásra kerül az a javaslatcsokor, amely alapjában véve megegyezik a szabad demokraták javaslatával, de most Bogárdi Zoltán képviselő úr javaslatcsomagaként ismeri meg a Ház, akkor "igen"-nel fogunk szavazni. Ha nem, tartózkodni vagyunk kénytelenek, mert fontosnak tartjuk azt, hogy a szövetkezetek átalakulhassanak társasági formákká, részvénytársaságokká, kft.-kké, amelyekben a tőke a domináns tényező; de nem tartjuk elfogadhatónak itt sem azt az átalakulást, ami korlátozza a tradicionális, rochdale-i értelemben vett szövetkezetek működését. Védeni kívánjuk – és hangsúlyt akarunk ennek adni – azokat a szövetkezeti tagokat is, akik nem tőkével, hanem a munkájukkal és az aktivitásukkal akarnak a szövetkezeti intézményrendszer működésében részt venni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)
Döntés törvényjavaslat sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir