FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A tárgyalt törvényjavaslatot tizennégy helyen módosítani szándékozó indítványt nyújtottam be. Indítványaim célja – öszszefoglalva – az volt, hogy csökkentsem azokat a joghátrányokat, jogvesztéseket, amelyeket a 6277-es számú indítvány tartalmazott. Jogi berkekből idézem azt a véleményt, miszerint a törvényjavaslat elméletileg a kárpótlásra szánt földalap száz százalékát is elvonhatná, 70–80%-os elvonásra már fogadásokat lehetett volna kötni, 30–50%-os elvonás bekövetkezte borítékolható lett volna.
Kilenc indítványom foglalkozott azzal, hogy megszüntessem azokat a jogvesztő hátrányokat, amikben a nagyon rövid, 30 napos bejelentési határidőt elmulasztó, vagy addigra a szükséges adatokat összeszedni nem tudó kárvallottak részesültek volna.
Ugyancsak meg akartam szüntetni azt a büntetést, azt a szankciót, amelyekben azok részesültek volna, akik e rövid határidő alatt döntöttek volna ugyan valamelyik település mellett, de ha valamely okból elálltak volna szándékuktól, akkor kárpótlási jegyeik 10%-át büntetésként elvonta volna a kárpótlási hivatal. Csak összehasonlításként jelzem, hogyha valaki úgy gondolja, hogy Ibusz-részvényt vagy MŰÁRT-részvényt vásárol kárpótlási jegyéért, és ezt meggondolja, akkor ezt jogkövetkezmény nélkül megteheti, míg a földigénylő társa elállás esetén súlyos, akár több tízezer forintos anyagi büntetésben részesült volna.
(12.40)
Olyan választókerületben – Újpesten – vagyok országgyűlési képviselő, ahol a 8-9 ezer kárpótlásra váró 80–90%-a elsőgenerációs munkás és szellemi foglalkozású, földkárpótlásra jogosult. Ha ezek az emberek a nyári szabadságolások után ismét beilleszkednek a közéletbe, és szeptemberben megtudják, hogy egy nyár elején hozott törvény értelmében elvesztették a szüleik, nagyszüleik földje iránti jogosultságaikat, akkor felháborodásuk méltán lett volna óriási. Hiszen tegnap itt, a Házban is elhangzott, hogy a tárgyalt törvényjavaslat éle elsősorban az elszármazottak földigényét nyirbálná meg. Sem gazdasági érvvel nem tudnám a felháborodásukat csillapítani – mondván, hogy minek nekik föld, úgy sem tudják megművelni és csak tönkremennének –; sem társadalompolitikai érvvel – mondván, hogy a Parlament többsége úgy látja helyesnek, hogy helybenlakóké vagy tőkeerős földvásárlóké legyen a földjük –; sem politikai érvet nem adhatnék nekik – mondván, hogy a kárpótlási törvényt megszavazó képviselők mögött nem áll ott kellően a kárpótlandók szavazatokban is megnyilvánuló politikai támogatása.
Az elmúlt héten nagyon sok szakértővel, politikussal vitatkoztam: igyekeztem képviselőtársaimat lebeszélni a törvényjavaslat jogvesztő, a kárvallottakra hátrányos paragrafusairól. Ebben a nagyon feszült időszakban számomra az első reménysugár csak tegnap, késő délután jelent meg, amikor kiosztották a 6374-es szám alatt Illéssy István és Kánya Gábor módosító indítványait. Az indítványok nem tartalmaztak számomra elfogadhatatlan, a kárpótlásra várókat erősen szankcionáló olyan javaslatokat, amelyek a gazdasági bizottság törvényjavaslatában szerepeltek. Hiányoztak belőle azok az erősen vagyonelvonó retorziók is, amelyek azokra vonatkoznak a most tárgyalt törvényjavaslatban, akik elálltak volna földvételi szándékuktól.
A ma reggeli bizottsági üléseken számomra úgy tűnt, hogy a képviselők többsége támogatja a 6374-es szám alatt benyújtott módosító indítványokat. Mivel pusztán a kárpótlandók jogvesztésének elkerülésére koncentrálódó indítványaimnál Illéssy István és Kánya Gábor indítványai szélesebb körűek – magukban foglalnak például földhasznosítási, a bevetetlen terület nagyságának minimalizálását célzó cikkelyeket is –, és a bizottsági ülésen visszavontam módosító indítványaimat. Ezúton is megköszönöm a benyújtók fáradságát, és a kárpótlandó lakosságra jogvesztéssel, szankciókkal járó paragrafusok kiiktatását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir