MIZSEI BéLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BéLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BéLA, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr.
Tisztelt Országgyűlés!
A tanyán lakó parasztok nevében merek felszólalni, mert tanyai parasztgyerek vagyok, a licit mellőzésével kapcsolatosan.
Most már mód nyílik arra, hogy a tanyán lakó paraszt megkaphassa a tanya mellett a földjét, és ezt én – hogy úgy mondjam – a legnagyobb örömmel tudom üdvözölni. Ennek több előnye van. A tanyán lakó paraszt a saját földjén biogazdálkodást folytathat. Azután az is nagy előny, hogy nincs vita a tsz-szel a tanya körüli földeken lévő, az állatok által okozott károk tekintetében.
Ami pedig azt illeti, hogy hogyan fog majd a parasztság gazdálkodni, akik a földhöz hozzájutnak, már egy részük hozzájutott, és öröm nézni, hogy nagyon szorgalmas munkával dolgoznak, és ne filozofáljon senki azon, hogy fognak majd közösködni, meg ehhez hasonló, a tanyai paraszt egész biztos, nem fog közösködni.
Az országot járva nagy örömmel tapasztaltam, hogy mindenfelé szorgalmasan dolgoznak az egyéni gazdálkodók. Ne nevessék ki őket, elővették a lóekét is, nem kell hozzá drága gázolaj, nem kell hozzá drága és olyan alkatrész, amit nem lehet kapni, csinálják, mert nekik éltető elemük a munka.
Úgyhogy a magam részéről még annyit kívánok csak mondani, hogy amikor a földek szétosztására, kiosztására kerül a sor, ezt az ország figyelmébe kívánom ajánlani: jó lenne, ha úgy történnének a táblák kijelölései, hogy aki tanyát akar építeni, amellett kapnák meg a földet, azoknak a földjét, akik bérbe akarják nekik adni. Így nagyon szépen kialakulnának természetes folyamatként azok a gazdaságok, amelyek életképesek lesznek, és amelyekből az élethivatásként élő parasztember nyugodtan meg tud élni.
Nem kell itt arról filozofálni, hogy 70 hektár meg ennyi, meg annyi kell ahhoz, hogy egy parasztcsalád megéljen. Magyarország éghajlata, földje olyan, hogyha olyan termékeket termel, ami külföld számára, Nyugat számára kapós, akkor kisebb területen is meg fog élni. Tehát ezeket a kérdéseket bízzuk csak azokra, akik megkapják földjüket, akik nagyon fognak örülni, és állítom, hogy pár év múlva a nép el fog menni szavazni. Köszönöm szépen. (Taps)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir