SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)
SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Annál is inkább, mert Glattfelder Béla képviselőtársam utalt a Kisgazda-frakció, az Igazságügyi Minisztérium és a Kárpótlási Hivatal tegnap esti – nem kicsit viharos és nagyon kemény hangú, de úgy gondolom, eredményes – tanácskozására, szeretném azért az Országgyűlés előtt is röviden indokolni, hogy miért ragaszkodunk mi pontosan ahhoz, hogy az árveréseket a lehetőségig, a lehető legjobban kiküszöböljük.
Ez nem a kisgazda-képviselőknek valami különleges bogara. Mi már a törvényalkotás, a kárpótlási törvény előkészítése során figyelmeztettük a törvényalkotókat, a törvénykészítőket az árverésnek az elfogadhatatlanságára. Miért? Egyrészt azért, mert ez erkölcsileg is elfogadhatatlan volt számunkra és a parasztság számára. Hogy ez mennyire így volt, és hogy ez mennyire idegen, mutatja a közelmúltban lefolytatott próbálkozás, amikor próbaárverést akart tartani valahol az országban a Kárpótlási Hivatal, és harmadik vagy negyedik nekifutásra tudták egyáltalán megértetni a résztvevőkkel, hogy miről van itt szó. Hát hogy tételezhet fel valaki olyat, hogy majd itt, nem tudom én, az árverésen, kialakul valami hallgatólagos megegyezés, és eszerint fognak árverezni: egy imitált árverést fognak lefolytatni az érdekeltek. Ez nem is tisztességes dolog: vagy legyen árverés, vagy ne legyen árverés. De nem mehet bele sem az Országgyűlés, sem a kormányzat egy olyan tisztességtelen megoldásba, amikor imitálunk valamit, és becsapjuk saját magunkat és másokat.
A másik, ami nem kevésbé fontos, és nagyon lényeges szempont, amit én ma már elmondtam, de most újra el kell, hogy mondjak: most alakulnak ki a jövő mezőgazdaságának a legfontosabb feltételei, éspedig a földhasználati viszonyok. Aki egyetlenegyszer is volt ott, földközelben, az pontosan tudja, hogy ezt nem lehet véletlenre és árverésre rábízni: ezt szakszerűen meg kell tervezni, kialakítani a táblákat, kialakítani az utakat, a mezsgyéket, azokra a földekre rá kell menni, onnan a terményt le kell hordani, ott gépeknek kell a munkát elvégezni, forogni rajta – hát ezt nem lehet véletlenszerű helyzetre, az árverésre rábízni, hogy ez hogy alakuljon ki. Mert annak a súlyos következményeit ez az ország hosszú időkön keresztül, illetve addig nyögné, amíg vagy valami jelentős társadalmi mozgás, vagy egy nagyon határozott országgyűlési elhatározás során ezeket a rosszul kialakított földhasználati viszonyokat újra meg nem változtatnák.
Ez elfogadhatatlan mindazok számára, akik a legkevésbé is felelősséget éreznek, nemcsak a magyar mezőgazdaság, hanem az ország sorsa és jövője iránt.
Ezért ragaszkodik a Független Kisgazdapárt ehhez, és ezért kéri az Igazságügyi Minisztériumot, a Kárpótlási Hivatalt, hogy ne fenyegetőzzenek Alkotmánybírósággal. Ezt a poént már olyan sokszor elsütötték, és pontosan ezek miatt kerültek be a törvénybe, az alaptörvénybe azok a hibás megoldások, amiket most korrigálnunk kell. Hanem, ha van alkotmánybírósági állásfoglalás, annak a szellemében jó megoldásokat találjanak.
Sajnos, annak idején, az alkotmánybírósági állásfoglalás után nem előre menekült ki ebből a koalíció, hanem hátrafelé: visszalépett, és a lehető legrosszabb megoldásokat választotta.
Én ennyiben szerettem volna, néhány szóban, magyarázatát adni annak, hogy mi az a két nagyon fontos szempont, ami miatt a Független Kisgazdapárt 35-ös képviselőcsoportja, amelyik foglalkozik ezzel a törvénnyel, nagyon is keményen, szigorúan ragaszkodik az álláspontjához: olyan nagyon szigorúan, hogy számunkra ez koalíciós feltételként jelent meg, és ebből nekünk nincs engednivalónk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir