BALSAI ISTVáN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVáN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVáN, DR. igazságügy-miniszter: (Igen.) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr!
Sajnálom, hogy a képviselő úr által felvetett mindkét kérdés olyan, a tisztelt Országgyűlés meggyőző többségével törvénybe foglalt és eldöntött kérdéseket érint, amelyen már – úgy gondoltam – túljutottunk a másfél éves kárpótlási törvénykezés során. Mindenesetre meg kell ismételnem a válasz során néhány, akkor a vitában és számtalan – több száz – módosító indítvánnyal érintett, hosszas vitában kifejtett és a koncepcióra vonatkozó álláspontot röviden.
Nemmel tudok válaszolni a képviselő úr mindkét kérdésére. Nem szándékozik sem a Kormány, sem az igazságügy-miniszter a kárpótlási törvénykezés ismételt kiterjesztésére a tárgyi kört illetően – már ami a kárpótlandó alanyi körre, a természetes személyeken túlmenően jogi személyekre is – vonatkozna, illetőleg nem kívánjuk a kárpótlási törvénykezés újabb fázisaként a fel nem sorolt jogcímekhez a kisajátítási kártalanítási ügyeket, különösen 1989-ig terjedően, kárpótlásra alkalmas jogcímnek elismerni.
Hogy miért nem, arra nagyon röviden szeretnék válaszolni. Azért nem kívánjuk a kártalanításokkal kapcsolatos kérdéseket kárpótlási kérdésként kezelni, mert – mint azt ön is nyilván emlékezetből és a hosszas vita során számtalanszor kifejtett álláspontjaként megjegyezhette – csak a kártalanítás nélkül, tehát minden kártalanítás nélkül okozott tulajdoni sérelmek tekintetében soroltuk föl, és a tisztelt Parlament hosszas vita és az Alkotmánybíróság erre vonatkozó, nem pont ebben a körben, de a törvény egészét érintő vizsgálata után tulajdonképpen megerősítve ezt az álláspontot, ez a kérdés eldőlt, tehát ez vonatkozik minden kártalanításra. Elismerve azt, amit a képviselő úr mondott, s akkor sem vitatva azt az álláspontot, amely szerint a természetesen a kisajátítási kártalanítások sokszor nélkülözték a reális kártalanítást mind összegükben, sokszor a közérdekű célt illetően is megkérdőjelezhető volt az, hogy valóban olyan közérdekű cél-e az, amely egyébként a világ minden országában, minden jogállamában szokásos kisajátítást lehetővé teszi.
Az 1989-ig terjedő felülvizsgálata ezeknek az ügyeknek természetesen nem áll szándékában a Kormánynak, elsősorban azért nem – és még egyszer utalok arra, amit két éven keresztül hangoztattunk –, mert részleges kárpótlást képzeltünk el. Mindegyik kárpótlási törvény a társadalom egészét illető vagyonban esett károknak is csak egy részére tud kompenzálást hozni, pontosan az ön által említett esetekre, a kisajátítási jogszabályok szerinti, akkor is részlegesen kártalanított ügyek körét nem érintettük.
A másik kérdése a közbirtokossággal kapcsolatos kérdés. Mint említettem, s mint ahogy valamennyi törvény címe is tartalmazza, képviselő úr is meggyőződhet erről, mindig a természetes személyek, az állampolgárok javaiban vagy egészségében, vagy személyi szabadságában, vagy életében okozott károknak a kárpótlásáról beszéltünk, és soha nem a jogi személyek és a különböző – nem állampolgári jogon történő – kárpótlási törvényekről beszélek. Ebben a körben tehát a jogi személyek – mint a kárpótlás alanyai nem szerepeltek –, ettől függetlenül azonban a közbirtokosság esetén elég sajátos, hiszen – anélkül, hogy untatnám a tisztelt Országgyűlést – a közbirtokosság és erdő-közbirtokosság, s legelő-közbirtokosság jogtörténetileg kétféle irányban fejlődött. Az egyik a jogi személynek minősülő, tehát ezekről nem beszéltünk a kárpótlási törvénykezés során, a másik pedig a jogi személynek nem minősülő, tulajdonképpen egy tulajdonközösségre vonatkozó szabályok szerint szervezett formáció volt. Ezek, a tulajdonközösség alanyai – mint állampolgárok, mint természetes személyek – érintve vannak a kárpótlási törvény által, hiszen az ő vagyoni igényük kárpótlási igényként a vonatkozó jogszabályok szerint, a kárpótlási törvény szerint előterjeszthető. Sőt érintve vannak ők a termelőszövetkezeti tulajdoni arányrész szempontjából a szövetkezeti törvény szerint az ottani szabályok alapján, az elkülönítendő földalapképzésnél mint jogosultak.
Úgyhogy a volt közbirtokosság tulajdonostársai a tagi arányrészek tulajdonosaként a kárpótlási törvények alapján, illetőleg az előbb említettek szerint a szövetkezeti átalakulási törvény alapján lehetnek alanyai a jelenlegi szabályozás alapján is a kárpótlásnak.
Még egyszer megismételve tehát a válaszomat, mind a két kérdésre nem a válaszom. Én tisztában vagyok azzal, hogy a képviselő úr által elmondottak jogosságát és az ön meggyőződését valószínűleg nem sikerült eloszlatnom, mégis kérem a válasz elfogadását, annál is inkább, mert a Parlament ezekben a kérdésekben már többször döntött, mégpedig az én válaszommal azonos mértékben. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir