KÓSA LAJOS (FIDESZ)

Full text search

KÓSA LAJOS (FIDESZ)
KÓSA LAJOS (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A világkiállítási és a hozzá kapcsolódó fejlesztési alapról szóló általános vitánál értelemszerűen, mint minden hozzászóló, én sem a szűken vett javaslatról fogok az általános vitában beszélni, hanem egy kicsit tágabb kitekintésben az egész világkiállítás ügyéről.
Teszem ezt azért, mert önmagában egyrészt ez a törvényjavaslat értelmezhetetlen, a korábbi törvényjavaslatok és az egész világkiállítás tervezésének, kivitelezésének menete az, ami egyben tekintve véleményalkotásra késztet.
A másik, ami miatt kitekinteni szeretnék egy kicsit ebből a vitából, az az, hogy ez a vita a jelen fázisban messze nem gazdasági számításokat tárgyal, messze nem gazdaságpolitikai célzatú, egészen más természetű ügyről van szó az én véleményem szerint.
Amennyiben a képviselőtársaim fel tudják idézni a korábbi világkiállításhoz kapcsolódó vitákat, akkor bizonyára jól tudják azt, hogy a világkiállítás mellett vagy ellen érvelők nagyon sok esetben nagyon különböző alapról közelítették meg ezt a kérdést. Nagyon sok a világkiállítás mellett érvelő képviselőtársam, egyértelműen érzelmi, politikai alapra helyezte ennek a kérdésnek a megítélését, olyan jelzők és olyan szerkezetek hangzottak el itt a parlamenti beszédekben, mint a világkiállítás nem más, mint a magyar genezis, és amennyiben valaki ezt nem ismeri el, akkor a nemzet romlását akarja.
A nemzet felvirágoztatásának érvrendszere szintén elhangzott, arról nem is beszélve, hogy mennyi sok mellékes gondolat társult a világkiállítás apropójának a felfedezése kapcsán, kezdve mondjuk az Európához való felzárkózástól a magyar államiság centenáriumának megünnepléséig. (Közbeszólás az ellenzék soraiban: Millennium!) A Millennium plusz centenárium megünneplése értelemszerűen.
Külön érdekes az, hogy a különböző politikai pártok a világkiállítás kapcsán nagyon eltérő, ugyanazon pártok eltérő időkben eltérő véleményeket képviseltek a világkiállítás ügyében. Most legutóbb a Szocialista Párt változtatta meg a véleményét, pedig ha jól emlékszünk, akkor a Parlament '91. október 15-i ülésén a külügyi vita kapcsán maga Horn Gyula elnök tért ki abban a nagyon rövid időben, ami a külügyek taglalására volt neki biztosítva arra a hallatlan fontos, egyébként oda nem tartozó, mellékes kérdésre, hogy a külpolitikai sikerek kapcsán milyen nagyon fontos lenne a világkiállítás megrendezése.
Ezt csak azért idéztem képviselőtársaim emlékezetébe, nagyon sok momentumot lehetne még idézni, más pártok is voltak, amelyek először kőkemény "nem"-et, aztán bizonytalanabb álláspontot, aztán megint "nem"-et, majd egy ilyen kompromisszumos álláspontot képviseltek a világkiállítás kapcsán.
Amiért ezt felidézem, az a következő:
Az eddigi viták és a mostani törvényjavaslat is azt bizonyítja, hogy igazából ma sem rendelkezik az Országgyűlés és a Képviselőház azokkal az információkkal, amelyek alapján érdemi döntést lehetne hozni a világkiállítás megrendezése, a világkiállítás megrendezéséhez kapcsolódó egyéb törvények elfogadásához.
Ezt nagyon sok képviselőtársam elmondta a korábbi vitákban is, a FIDESZ-frakció több felszólalója is azt próbálta felvázolni a képviselőtársainknak, hogy azok az információk, amelyekkel a képviselők rendelkeznek, egyrészt kevesek, másrészt elégtelenek, harmadrészt ellentmondóak egymásnak. Éppen ezért a korábbi vitákban sem tudott a Parlament megalapozott döntést hozni, és ennek a következményeit nyögjük mind a mai napig.
A 7308-as számú törvényjavaslat is számos olyan pontot tartalmaz, ami önmagában ellentmondást alkot más pontokkal. Gondoljunk csak arra, hogy ennek a törvénynek a fejezeti beosztása nem egészen érthető, mondjuk a fejezeti beosztásba tartozó paragrafusok értelmezése kapcsán.
Ami a tanulság, és amit a Képviselőháznak, a Parlamentnek ennek az ügynek a kapcsán és a döntés előtt mérlegelnie kell, az az, hogy lehet-e vállalni bármilyen döntés ódiumát ilyen körülmények között.
Én azt gondolom, hogy ez a törvényjavaslat, ami itt a Parlament előtt van, számos okból kifolyólag elfogadhatatlan, és ehhez nagyon sok módosító indítványt kell benyújtani, hogy a törvényjavaslat egyáltalán az elfogadhatóság stádiumát megközelítse.
Mindazon túl az a kérdés újra és újra felvetődik, amiről ugyan egyszer már döntött a Parlament, és természetesen erről érvényes törvény is van, ezért megkérdőjelezni önmagában semmiképpen sem lehet, esetleg egy másik törvénnyel felül lehet vizsgálni a Parlament korábban hozott döntését, de visszatérve: újra és újra felvetődik az a kérdés, hogy vajon a világkiállítás jelenlegi állapotában, az előkészítettség jelenlegi fázisában megrendezhető-e Magyarország számára. Adottak-e a körülmények, azok a pozitív hatások, amelyek a világkiállítás esetleges megrendezése kapcsán érvényesülhetnének, azok valóban érvényesülnek-e, a jelenlegi számítások alátámasztják-e ezt? Azt hiszem, hogy amikor a Parlament erről az előttünk fekvő törvényjavaslatról dönteni fog, akkor minden képviselőnek kötelessége újragondolni a világkiállításhoz kapcsolódó véleményét.
Annál is inkább szerencsés ezt újragondolni, mert bár a FIDESZ-frakció ezt a törvényjavaslatot ellenezte, természetesen elfogadjuk – pontosabban a törvényt, amit korábban a Parlament hozott –, ennek ellenére ezt elfogadjuk, ugyanakkor szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni arra, hogy a legrosszabb dolog, amit tehet a Parlament vagy a Kormány ebben a világkiállítás-ügyben, az, hogy egy ilyen bizonytalan állapotban egyik ellentmondó javaslatot a másik után terjeszti be, egyik nyilatkozat a másikkal szöges ellentétben áll, olyan emberek szájából hangzik ez el, akik a világkiállítást szervezik vagy előkészítik, és egy bizonytalanságot és főleg finanszírozási oldalon egy óriási bizonytalanságot meghagyva végül is nem foglalnak egyértelműen állást és álláspontot.
Én azt hiszem, hogy a világkiállítás megrendezése kapcsán a kérdések végső soron nyitottak, törvény ide vagy oda. Bár a Parlament valóban hozott olyan törvényjavaslatot, miszerint a világkiállítás finanszírozását egy korlát közé szorítva, de helyesnek tartja, ez a korlát egyébként már többször megsérült, erre Kuncze Gábor képviselőtársam nagyon szemléletesen utalt.
Éppen ezért azt gondolom, hogy még egyszer, képviselőtársaim, mikor erről a kérdésről döntenek, az egész koncepciót kell, hogy újra átgondolják, és ennek alapján kell vagy támogatniuk ezt a javaslatot szavazatukkal, vagy leszavazniuk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir