KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Megint úgy jártunk, ahogy egyszer már jártunk '91-ben. Az ön felszólalása egészen rossz irányba vitte el a hangulatot a Házban… (Derültség.) …, de máris sikerült belőle valamit visszacsempésznem.
Hadd foglalkozzam néhány résszel abból, amit ön mondott. Hivatkozott a lágymányosi hídra és a metróra. Ezek természetesen nem szerepelnek a világkiállítás költségei között, ezek fővárosi infrastrukturális beruházások. Korábban, amikor a vitában én arról beszéltem, hogy bizony ezeket is meg kell építeni, és drága lesz a világkiállítás, érvként hangzott el, hogy ezeket meg kell… (Fodor András Attila közbeszólása.) …, szót kérni a mikrofongomb benyomásával szoktunk, kedves Fodor András Attila.
Ön említette, de nyilván nyelvbotlás volt, hogy 1971 óta a főváros egy szögvasat sem vett a lágymányosi hídhoz, pedig adtak rá pénzt. 1971 óta persze az MDF még nincs kormányon. (Dr. Szabó Iván: 1991.) Nyilván 1991-re gondolt a miniszter úr, arra az évre, amikor a Kormány befagyasztotta a lágymányosi hídhoz nyújtandó támogatásokat, 1991-ben a költségvetési törvényben szereplő 650 millió forintból nem kapott meg semmit a főváros felhasználásra. (Hodosán Róza: Így van!)
Én, amikor arról beszéltem, hogy nem állnak kellő információk rendelkezésre, mindjárt elmondtam, hogy a Világkiállítási Tanács nem tárgyalta meg ezt a törvényt, és a főváros a törvény benyújtása után szerzett tudomást arról, hogy ez a törvény egyáltalán a Parlament elé kerül – ez ellenőrizhető egyébként. Ugyanezt ­ ha már a törvénynél tartok – el kell mondanom; nyilván a miniszter úrnak nem volt ideje elolvasni a kiadási oldalt, a kiadási oldalon semmilyen kerítésen kívüli tétel nem szerepel, miközben a bevételi oldalon beviszi azt a 17 milliárdot, amit a kerítésen kívüli infrastruktúra-beruházásokra hagytunk jóvá.
Miniszter úrnak egyébként igaza van. Valóban nem ez az első világkiállítás, amit Magyarországon rendeznek. A hatvanas években volt egy vadászati világkiállítás, két hétig tartott egyébként.
Én külön arról beszéltem, hogy a törvényt, ha már meghoztuk, természetesen nem vitatja senki, de felül kell vizsgálnunk a megvalósítás körülményeit. Ha a miniszter úr gondolatmenetét követnénk, akkor természetesen Bős–Nagymarost is meg kellene építeni, hiszen arra is volt egy törvény. Ott a Parlamentnek volt ereje arra, hogy felülvizsgálja és megváltoztassa a döntését. Hangsúlyozom: itt nem biztos, hogy a döntést kell megváltoztatni, hanem én arról beszéltem, meg kell nézni azokat a feltételeket, amelyek szerint a döntésünket meghoztuk. Ha lényeges változtatás van, akkor valószínűleg korrigálni kell azt a korábbi döntésünket.
(0.30)
Összesen ennyi az röviden, amit én itt elmondtam a Házban. Semmiképpen nem azt a stílust kellett hogy előhozza, amit a miniszter úrnak produkálnia sikerült. De istenem, így szoktunk vitatkozni a világkiállításról! Hát, mit lehet tenni!? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir