TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke:

Full text search

TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke:
TAKÁCSY GYULA, a gazdasági bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A világkiállítási és a hozzá kapcsolódó fejlesztési alapról szóló törvényjavaslatot a gazdasági bizottság november 9-én tárgyalta meg. Résztvevőként, az előterjesztőkön kívül, jelen volt Barsiné Pataky Etelka, a világkiállítás főbiztosa, és Schneller István, Budapest főpolgármester-helyettese is.
A törvényjavaslatról igen alapos és széles körű vita alakult ki – azt is őszintén meg kell mondani, hogy nem kifejezetten a törvényjavaslathoz kapcsolódóan: az egész világkiállítás kérdésköre fölmerült, és ennek megfelelően a vita sokkal hosszabbra húzódott, mint ahogy azt elképzeltük.
Kiterjedt a vita a finanszírozás kérdéseire, a források lehetőségeire, a projektek és projektlisták kérdéseire, a Világkiállítási Programiroda, a főváros együttműködési problémáira – amelyekben gondokat találtunk –, a világkiállítás szervezeti kérdéseire.
A világkiállítási főbiztos tájékoztatott bennünket arról a finanszírozási tervről, amelyet a Kormány elfogadott, és amelyet a BIE is elfogadott az elmúlt időszakban. Ezt ott a bizottság tagjai számára szétosztotta, tehát bizonyos áttekintést kaptunk arról, hogyan képzeli el a Világkiállítási Programiroda és a Kormány a világkiállítás finanszírozását.
A vélemények nagymértékben szétszóródtak, ezzel összefüggésben, tulajdonképpen visszatértek mindazok a viták, amelyek a világkiállítási törvény idején is megjelentek, és ezért tulajdonképpen kialakult egy kisebbségi és egy többségi vélemény. Azt a megtisztelő feladatot kaptam, hogy mind a kettőt én adjam itt elő a tisztelt Ház részére. Megpróbálom minden körülmények között lerövidíteni, mert úgy hiszem, hogy ez a késői időpont nem alkalmas arra, hogy teljes részleteiben tájékoztatást adjak mindarról, ami elhangzott a bizottságban.
Azt minden körülmények között elmondanám, hogy a gazdasági bizottság rendelkezik egy világkiállítási albizottsággal, és – tekintettel arra, hogy sok olyan kérdés fölmerült, ami nem közvetlenül a világkiállítási alapra vonatkozó törvényhez tartozik, a bizottság úgy döntött, hogy felkéri a világkiállítási albizottság vezetőjét, hogy rövid időn belül tájékozódjék a világkiállítás helyzetéről, annak finanszírozásáról, megvalósításának körülményeiről, a főváros és a Világkiállítási Programiroda együttműködéséről, és erről közvetlenül tájékoztassa a bizottságot. Ennek megfelelően a bizottság fogja eldönteni, hogy tájékoztatni kívánja-e majd a Parlamentet, és vannak-e olyan jelentőségű ügyek a világkiállítás lebonyolításában, amikről a Parlament teljes, plenáris ülését is tájékoztatni szükséges.
(22.20)
Engedjék meg, hogy röviden kitérjek három olyan kérdésre, amely a törvénnyel összefüggésben felmerült, de nem teljesen a törvényre vonatkozik minden egyes dolog. Ebben kialakult kisebbségi és többségi vélemény. Udvariasságból talán először a kisebbségi véleményt mondom.
Az első kérdés és probléma volt: a kisebbség véleménye, megítélése szerint túl nagy hatalom koncentrálódik a világkiállítás főbiztosának a kezében, elsősorban azért, mert a Világkiállítási Tanács, mint főbiztos és mint a Programiroda vezetője – tehát a három intézmény egyszemélyben testesül meg, egy személy vezetésével alakul ki.
A másik – úgy ítélték meg – hatalomkoncentráció az, hogy ez a törvény – és ez most már konkrétan a törvényre vonatkozik – a világkiállítási biztos rendelkezésére bocsátja a világkiállítási alap felhasználását.
A kormányzati képviselőknek és a többségnek az ellenvéleménye az volt, hogy az eredeti törvény biztosítja – tehát a világkiállítási törvény, amelyet a Parlament 1992-ben alkotott meg – azt, hogy ezek a különböző beosztások egy kézben legyenek, és fontos, hogy egy ilyen hatalmas nagy projektnek a megvalósítása, mint egy világkiállítás, egy központi irányítással történjen, hiszen ez egy rövid időszakra irányuló, rendkívül koncentrált és többirányú tevékenységet jelent. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a világkiállítási törvény szerint is a Kormány felelős a világkiállítás megvalósításáért.
A másik kérdés az volt – azt szeretné a kisebbség, és a fővárosnak a véleménye is ez volt –, hogy ehhez a törvényjavaslathoz az alapra vonatkozóan csatlakozzon egy projektlista, amely rögzíti azt, hogy mik azok a tételek, szükséges összegek, amelyek megvalósításra kerülnek a világkiállítási alapból. Ezek világosan határozzák meg azt is, mi az amiért a főváros felelős és mi az, amiért a Programiroda.
Az előterjesztő véleménye és a többségi vélemény is az volt, hogy a projektlista pontosan ma még egyértelműen nem határozható meg. Ennek megfelelően magának ennek a törvénynek sem az a feladata, hogy összegeket tartalmazzon – ez egyébként elhangzott itt a Kormány képviselőjétől is –, összegeket határozzon meg, hanem pontosan, az államháztartási törvény intézkedéseinek megfelelően biztosítsa ennek az alapnak a bevételi, kiadási oldalait, valamint a felhasználását.
A harmadik fontosabb kérdés volt, amely elsősorban a főváros képviselőitől eredt: a világkiállítással összefüggésben az elképzelés az, hogy a világkiállítási alap alapvetően a 36 hektár területen megvalósítandó és a hozzá kapcsolódó létesítményeknek a finanszírozását biztosítaná.
A kérés itt elsősorban az volt, hogy ne csak ezeken a területeken lehessen felhasználni a világkiállítási alapot, hiszen vannak a világkiállítással összefüggésben olyan jellegű tevékenységek is, amelyek nem közvetlenül ehhez a világkiállítási területhez, nem is egészen a közelébe, hanem kicsit távolabb, de mégis szorosan a világkiállítással összefüggenek. Ilyen például a Móricz Zsigmond körtér rendezése, vagy ezen a területen parkolók építése.
Ezen a területen már kevésbé folyt éles vita, miután gyakorlatilag a források és a várható feladatok tekintetében még végleges, részletes projektterv nem jelent meg.
Természetesen az ülésen több egyéb vélemény, ellenvélemény is elhangzott. A késői időre való tekintettel nem szeretnék tovább ezekről részletesen beszélni. Remélem, hogy képviselőtársaim, akik a gazdasági bizottságban ott voltak és a kisebbségi véleményt hangoztatták, nagyjából ráismertek azokra a véleményekre, amelyeket ők elmondtak.
Összefoglalva azt szeretném elmondani, hogy a bizottság kisebbsége – négy fő – nem találta általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot az említett kérdésekben, míg a többség – kilenc fő – úgy ítélte meg, hogy szükség esetén módosító indítványokkal, de általános vitára a törvény alkalmas. Kérem, hogy ezt a Parlament is így ítélje meg. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir