TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! A felszólaló képviselők majdnem mindnyájan érintették a világkiállításhoz kapcsolódó környezetvédelmi elvárásokat.
Szeretném önöket tájékoztatni, hogy a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium elkészítette a környezetvédelmi világkiállításhoz kapcsolódó programcsomagját. Ez a környezet, természetvédelem, építésügy és a területfejlesztés valamennyi kérdését tárgyalja.
Szeretném elmondani azt is, hogy tulajdonképpen ez a program két jól elkülöníthető csoportba osztható. Az egyik – és talán a legfontosabb – az engedélyezési eljárásokhoz, ezek kidolgozásához szükséges feladatok. Tehát a környezeti hatástanulmányok elvégzésére, amire Papp Sándor környezetvédelmi bizottsági alelnök úr is utalt. Ezt tartjuk a legfontosabbnak, és a környezeti hatásvizsgálatok kidolgozásához szükséges jogszabályi előterjesztés rövidesen megjelenik.
A másik a szakmai bemutatók és egyéb rendezvények, ami pillanatnyilag még nem eldöntött. Ugyanakkor – és szeretném hangsúlyozni –, hogy környezetvédelmi szempontból a legfontosabb elvárás természetesen az infrastrukturális beruházások megvalósulása. Ebben nemcsak a kiállítás területére, hanem egész Budapest területére gondolunk. Elsősorban a csatornázások és a szennyvíztisztító telepek szükséges bővítését tervezzük, és fogjuk előírni. Szó van itt az észak-pesti szennyvíztisztító telepről csakúgy, mint a dél-pesti szennyvíztisztító telepről, megjegyezve, hogy ezt amúgy is meg kellene cselekedni.
Természetesen a környezetvédelem ezeknek a fejlesztéseknek a szükségességét és megvalósulását szorgalmazni fogja. Ugyancsak a környezetkímélő tömegközlekedési fejlesztéseket, amire már kormányprogram is készült és elkezdődött. Ezt folyamatosan tárcám eszközöli. Biztosan hallottak önök róla, hogy a fővárosban új buszállomány beállítása és egyéb levegőtisztaság-védelemhez kapcsolódó környezetvédelmi program valósul meg.
Ugyancsak megemlíteném a hulladékelhelyezést, ártalmatlanítást, égetést, az építészeti szakterület programját, ami ugyancsak folyamatban van, és egyébként is el kellene készüljön. Cask említeném a Szent István Bazilika felújítását, ami szerepel a világkiállítás programjában is, de ugyanakkor folyamatban van a megvalósítása.
Nagyon fontosnak tartom a zöldterület kialakítását, a növényállomány-rekonstrukciót, amire ugyancsak külön szakterületi tervet készítettünk.
Tehát mindezzel azt szeretném önöknek elmondani, hogy a környezetvédelmi követelmények kidolgozása, érvényesítése folyamatban van, és a tárca mindent megtesz ennek érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir