KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP)
KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány hónappal ezelőtt az egész ország tapsolt, örült azoknak a sikereknek, amelyeket a magyar sportolók értek el a barcelonai olimpiai játékokon. Ezekben a napokban az egész világ tisztelettel és elismeréssel adózott hazánknak e nagyszerű szereplésért.
A siker fényében sem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy az olimpiai sport széles bázisát képező több ezer magyar sportegyesület és sportszakosztály, melyeknek száma sajnos, napról napra csökken, rendkívül aggasztó helyzetben van. A gazdasági átalakulás következtében a versenysportot jelentősen finanszírozó bázisszervek megszűntek, s ezzel mintegy 3 milliárd forint közvetlen, biztosan tervezhető bevételtől estek el a sportegyesületek. Ugyanakkor az új állami közterhek: a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítás, munkaadói, munkavállalói járulék, áfa, társasági adó stb., melyek mintegy 80-120% költségnövekedést jelentenek, s amelyekre nem voltak, hisz nem is lehettek felkészülve az egyesületek, olyan elviselhetetlen terheket rónak rájuk, amelyek teljesíthetetlenek.
Tetézi a gondokat, hogy az állami tulajdon privatizációja során a sportlétesítmények sorsa jelenleg teljesen bizonytalan. Számtalan sportlétesítmény szűnt meg, s a megmaradók állaga gazda nélkül rohamosan romlik, s a halogatás okozta veszteségek viszszapótlása, ellensúlyozása többszörösen többe kerül majd, mint az állaguk időbeni pótlása.
Az ország sportlétesítményeinek mintegy 70%-a önkormányzati tulajdonban van, a többi 30% viszont a magyar sport egyik legégetőbb gondját jelenti.
Indítványunk célja kettős: egyrészt törvényi úton kívánnánk biztosítani, hogy az állami tulajdon elidegenítése, illetve privatizációja során a sportlétesítmények továbbra is megőrizzék eredeti funkciójukat. Ezért azt javasoljuk, hogy – az önkormányzati tulajdonban lévők kivételével – a sportegyesületek tulajdonba kapják mindazokat a létesítményeket, amelyeknek 1992. december 31-én kezelői vagy használói voltak.
A tulajdonba adás biztosítja, hogy a vállalatok privatizációja után is megőrizzék a létesítmények eredeti rendeltetését, és lehetővé teszik egyben, hogy a sportegyesületek jövőbeni és jelenlegi tartozásainál jelzálogként is szolgáljanak. A felgyülemlett közterhek és közműhátralékok elengedése nem volna szerencsés megoldás, mert ez arra ösztönözné az egyesületeket, hogy további tartozásokra tegyenek szert.
Ezért a probléma kezelésére kétféle megoldást javaslunk. Az A-variáció, A-változat szerint a sportegyesületek az önkormányzatok elbírálása alapján egyszeri támogatásban részesülnének adósságaik kifizetésére. A céltámogatás fedezetét a szerencsejáték alap biztosítaná.
Mivel javaslatunk szerint a céltámogatásban csak az úgynevezett kis egyesületek részesülnének, melyek a központi költségetésből egyéb célzott támogatásban nem részesülnek, ez az összeg a szerencsejáték alap 1992. évi 4,2 millárd forint bevételéből mindössze 300 millió forintot jelentene. Csak megjegyezni kívánom, hogy Európa legtöbb országában a szerencsejáték bevétele biztosítja a sport működését. Dániában például kétharmad részét sportra, egyharmad részét szociális célra fordítják.
(16.10)
Természetesen tisztában vagyunk azokkal a feszítő gondokkal is, amelyek a célzott állami támogatásban részesülő kiemelt sportegyesületeket nyomják. A nagy egyesületek helyzetének rendezésére is meg kell találni az illetékes hatóságoknak, állami szerveknek a megoldást, mert ezen múlhat a magyar sport 1996-os atlantai olimpiai játékokon való szereplése. Csak a céltámogatási összeg nagyságrendje miatt szól képviselői indítványunk a kis egyesületekről.
A másiknak, a B-változatnak nincs pénzügyi vonzata. A B-változat szerint a köztartozások feljegyzésre kerülnének jelzálogként a sportegyesületek tulajdonába adott ingatlanok terhére. S addig, amíg a sportlétesítményt kizárólag sportcélra használják, addig a köztartozást behajtani nem lehetne. Abban az esetben, ha a sportlétesítményt értékesítik, vagy nem sportcélra hasznosítják, úgy a fizetési kötelezettség feléled, és érvényesíteni kell a feljegyzett jelzálog-követelést. Ez a megoldás a létesítmények sportcélra történő felhasználásának garanciáját is elősegítené.
Tisztelt Képviselőtársak! Önálló képviselői indítványunk tulajdonképpen azoknak az égetően sürgős gondok egy részének a megoldására tesz javaslatot, amellyel mindazok, akik a sporttal közvetlenül foglalkoznak, naponta találkoznak.
Kérem képviselőtársaimat, támogassák önálló indítványunk napirendre tűzését, mert meggyőződésünk szerint abban valamennyien egyetértünk, hogy meg kell menteni a versenysport mozgalmat. Meg kell menteni azért, mert az ifjúság testedzésében, nevelésében a sportegyesületeknek kiemelkedő és mással nem helyettesíthető szerepük van. S meg kell menteni azért is, mert a fiatalok versenysportjára, az utánpótlás nevelésére épülő élsport azon kevés nemzeti eredményeink közé tartozik, amely a világ élvonalában van, amely egyértelműen nemzeti s az ország presztízsét növelő teljesítmény.
Kérem támogatásukat, és köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir