ANTALL JÓZSEF, DR. miniszterelnök:

Full text search

ANTALL JÓZSEF, DR. miniszterelnök:
ANTALL JÓZSEF, DR. miniszterelnök: Tisztelt Ház! Nem feltétlenül szóltam volna, de úgy látom, hogy Gál képviselő úr nagyon nagy kitekintést akar tenni az európai és a magyar jogfejlődésben – két és fél órában jelölte meg. Én azt hiszem, neki is hasznára vált: nem olyan sokszor hallotta ezeket a vitákat egy parlamentáris rendszerben, hogy ez ne vált volna hasznára. (Derültség a jobb oldalon.)
A másik – szellemesnek szánt – megjegyzése a helytartótanácsra és az európai jogfejlődésre vonatkozott, kétségesen. Alkalmas időben rendelkezésre állok egy olyan vitában, egy olyan konferencián, ahol végre összehasonlítjuk a mai alkotmány- és kormányzati rendszert az európai jog- és kormányzati rendszerrel: akkor nem fognak csacska tanulmányok születni a Parlamenten kívül, amelyek afféle politikai mikiegerekbe oltott intimpistik megjegyzései alapján születtek a legutóbbi időben… (Derültség a jobb oldalon.) …, és ahol kormányzati kérdéseket úgy próbálnak beállítani, mint hogyha Magyarországon valami ósdi, múlt századi vagy még annál is régebbi kormányzati rendszer lenne. A magyar kormányzati rendszer a közösen elkészített Alkotmány alapján pontosan lefedi a legmodernebb alkotmányos és kormányzati rendszert, a gazdasági kabinettől kezdve számos intézményünkig. Úgyhogy nagyon kár, ha egyesek úgy állítják be, mintha itt valamilyen elmaradott kormányzati rendszerről kellene vitatkozni, ami nem felel meg az európai normáknak. Mintha Európában parlamentek kormányoznának! Kérem, Franciaországban a negyedik köztársaság pontosan ebbe bukott bele, hogy a parlament olyan feladatokat vállalt magára, amik nem parlamenti kérdések. Tessék megnézni a jól működő parlamenteket, hogy azok milyen pontosan választják el ezeket a kérdéseket! Ettől még kritizálhatja a Parlament a Kormányt – természetes dolog!
De egyszer érdemes ezt a vitát lefolytatni, pláne, amikor az Európai Közösséghez csatlakozni akarunk – mert nagy zavarok fognak utódainknál bekövetkezni, ha nem készülünk föl erre időben, és nem végezzük el ezt a munkát.
Ami a helytartótanácsot illeti: egy fél mondatban utaltam arra – amit bizonyára jogtörténeti tanulmányai során nagyon pontosan megtanult –, hogy az európai és a magyar jogfejlődésben a kormányszékek korszaka, a kollegiális rendszer, majd pedig a miniszteri felelősség elve hogy érvényesült Európában és 1848 után Magyarországon. Kizárólag erre utalt részemről egy zárójelbe tett fél mondat, úgyhogy ennek az ilyetén módon való felidézése szellemes – amit köszönök –, de egyébként értelmetlen. Nagyon köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir