RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)

Full text search

RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)
RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF) Tisztelt Ház! Tényleg nagyon röviden, hallgatva itt a vitát, arra szeretnék emlékeztetni, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányának 61. § (2) (4) bekezdése értelmében a Magyar Országgyűlés a Magyar Televízió és Rádió működésének, felügyeletének rendjéről és a vezetők kinevezéséről kétharmados törvényt alkot.
Gondolom, hogy ez a lényeg, és ennek a törvénynek kell mielőbb megszületnie, mert mindaddig semmiféle garancia nincs. A Magyar Televízió és a Magyar Rádió ugyanis vagy felügyelet nélkül – állam az államban alapon – működik, vagy bármilyen felügyeleti szerv alá soroljuk – Kormány, Országgyűlés, bármi alá – a politikai befolyásolhatóságnak, a politikamentességnek a garanciája semmiképpen nem épül be.
Emlékeztetni szeretném a tisztelt Házat arra, hogy a 1047-es rendeletet – amely szerint a Kormány a felelőse – hogy úgy mondjam, a gazdája – a felügyelet, illetőleg működtetés szempontjából a Magyar Rádiónak, Televíziónak – az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki formailag, hiszen ez a 61. §-sal összefügg; mégsem iktatta ki, mert nem lehet joghézag, mert sokkal inkább alkotmányellenesnek tartom azt, ha nincs rendelkezés, ha nincs felügyelet, ha úgy működik, mint állam az államban a Magyar Televízió és Rádió.
Sajnos, a Magyar Rádió működése ellen gazdaságilag is, illetőleg az objektív tájékoztatás terén is kifogások vannak, lehet, hogy mások szerint nincsenek, éppen ezért kormányzati felelősség, hogy mindaddig, míg a médiatörvény nem születik meg, a jelenleg hatályos jogszabályok és törvényes keretek között itt történjen meg a szükséges változtatás. Mert sokkal inkább alkotmányellenes az, ha nem él a megfelelő alkotmányos jogi keretek között a végrehajtó hatalom a maga felelősségével, hiszen ez azt eredményezi, hogy egy teljesen független, önálló, állam az államban alapon működő Magyar Rádió és Televízió jön létre, ami tulajdonképpen a legalkotmányellenesebb dolognak fogható fel.
Ezért a megoldás, Hölgyeim és Uraim, az Alkotmánynak eleget téve mielőbb megalkotni ezt a bizonyos médiatörvényt. Addig itt bármiről beszélhetünk, a garanciák és mindaz, ami le van fektetve az Alkotmányban, nem tud beépülni, akármilyen módosításokat csinálunk. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir