SZABAD GYÖRGY (MDF)

Full text search

SZABAD GYÖRGY (MDF)
SZABAD GYÖRGY (MDF) Tisztelt Képviselőtársaim! Tölgyessy Péter fejtegetésének két pontjához szeretnék hozzászólni két perc időkereten belül. Az egyik történelmi, a másik aktuális vonatkozású.
A történelmi vonatkozás az államfő hatalmi jogosultságaival kapcsolatos kérdés. 1849 tavaszán, amikor Kossuth kormányzó-elnöki ideiglenes megbízatást kapott az Országgyűlés többségi döntése alapján, akkor ő a rendkívüli helyzetre való tekintettel bizonyos végrehajtó hatalmi jogosultságokat igényelt. A színfalak mögötti elég heves alkotmányjogi küzdelem után 1849. – ha jól emlékszem – május 8-án egy levélben fordult a képviselőházhoz, és felsorolta – akkor már a színfalak mögötti megegyezés birtokában – ezeket az igényelt jogosultságokat. Azzal azonban, hogy államfőként ezeknek gyakorlása kapcsán parlamentáris felelősséget vállal. Azt hiszem, ez egy olyan mozzanat, amit nagy felkiáltójellel kell felidéznünk.
A másik egy aktuálpolitikai észrevétel. Tölgyessy Péter teljesen jogosan szólt arról, hogy helytelen lenne bármilyen ismeretközlés kívánása a közszolgálati médiumoktól a kritika joga nélkül. Fordítsuk meg ezt a tételt. A kritika jogának gyakorlása a médiumokban a megfelelő ismeretek közlése nélkül hasonlóképpen súlyos megrázkódtatások forrása lehet.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir