KELEMEN JÓZSEF (MDF)

Full text search

KELEMEN JÓZSEF (MDF)
KELEMEN JÓZSEF (MDF) Tisztelt Képviselőtársaim! Hozzá kell ehhez a kérdéshez szólni akkor is, hogyha ilyen kevesen vagyunk.
Amikor a Parlament megalakult, én nagy támogatója voltam a farmergazdaságnak mint olyannak, az MDF programjának keretén belül. Én idejekorán beláttam, hogy az nem valósul meg, nem lesz belőle semmi – nem lett belőle semmi. Azt mondom: igenis, kellenek a szövetkezetek, kellenek az újjáalakult szövetkezetek. De ha valaki részt vesz egy ilyen újjáalakuló szövetkezet gyűlésén, akkor nagyon furcsa dolgokat tapasztal.
Hogyha egy új elnök kerül a pozícióba, egy új igazgató, úgymond, a régi elnök pedig leköszön, mondjuk, egy gazdaságban, és azt mondja: 60 millió forintot hagyunk hátra, adósságot – de előtte való nap a végkielégítést, a 200 ezer forintot még szeretnék fölvenni. Két nap múlva kiderül, amikor az új igazgató belenéz a kártyákba, hogy a 60 millió nem 60 millió, hanem 100 millió. Van 260 milliós vagyon – a tagsággal azt senki nem közli, hogy az nem 260 millió forint, hanem tulajdonképpen csak 160 millió, hiszen 100 millió belőle az adósság!
A parasztemberek jóhiszeműek. Jóhiszeműek a törvénykezéssel szemben, mert a törvény alapvetően jóhiszeműen készül. Itt, a Parlamentben is biztosan nem azért készül egy törvény, hogy az eleve rosszhiszeműen készüljön. Úgy gondoltuk, hogy a kárpótlás mint törvény, egy jóhiszemű törvény az átalakulással kapcsolatban is.
Hogyha valaki ki akar válni egy szövetkezetből, akkor azt a legtöbb helyen nagyon negatív módon kezelik: ott gátolják, ahol csak lehet, hogy ne úgy váljon ki, ne olyan vagyonrészt vigyen ki, ne azt vigye ki, ami esetleg neki is célszerű lenne. A bennmaradó tagságot – mert zöme bennmarad, ez vitathatatlan –, hogyha a régi elnök marad – márpedig, ha a gazdaság nem veszteséges, biztos a régi elnök marad – jól megvezetik: azokat az idős parasztembereket az orruknál fogva úgy vezetik, ahogy csak akarják.
És mi semmi mást nem akarunk, csupán a meglévő törvényeket betartatni – de jóhiszemű törvényeket, nem pedig a rosszhiszemű törvényeket! Mert, ugye, értelmezni a törvényt, hogyha nincs mellette egy végrehajtási utasítás, lehet. Az a baj, hogyha a többséggel szemben két-három ember a maga szája íze szerint értelmezi a törvényt. Sajnos, be kell látni – én élő példákat tudnék mondani, amiket most nem fogok felsorolni, de nagyon sok képviselőtársam is tud sorolni példákat –, hogy igenis, negatív irányba fordult ez a dolog.
Na most, a bíróságok, a Cégbíróság. Ha mi, kormánypárt, azt mondanánk, hogy igen, adjunk a Cégbíróságnak még 2 milliárd forintot, mert az apparátusa nem bírja el ezt a munkát, akkor az ellenzék biztos, hogy marhára tiltakozna, hogy odaadjuk a pénzt. Megvan egy ilyen, mezőgazdasági szakemberekből álló hivatal: értenek a szakmához, minden különösebb költség nélkül rálátnának ezekre a dolgokra és elősegítenék azt, hogy a Cégbírósághoz már csak olyan dolgok kerüljenek, amik a törvényességet maximálisan betartják.
Úgy gondolom, nagyon kellene, igenis, nagyon nagy szükség volna rá. Akik vidéki képviselők, tudják, hogy ha Zsiros Géza javaslata bekerül elfogadásra, akkor a meglévő szövetkezeteknél, amelyek még nem alakultak át, nagyon sok ember bejelenti kiválási szándékát.
(21.50)
Körülbelül olyan lesz a szituáció, mint amikor a kárpótlási törvényt meghosszabbítottuk december 16-áig, s akkor tömegével jelentkeztek az emberek. Pontosan emiatt, mert kisemmizetteknek érzik magukat, és ki fognak válni abból a szövetkezetből, ahol becsapták őket, mert nagyon sok helyen becsapták őket.
S úgy gondoltam, hogy ezt el kell mondani, mert hozzátartozik ez is a dologhoz. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir