VONA FERENC, DR. (MDF)

Full text search

VONA FERENC, DR. (MDF)
VONA FERENC, DR. (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr – köszönöm szépen Vastagh Pál képviselőtársamnak, hogy most már nem szakít félbe. Ezzel szemben ígérem, nagyon rövid leszek. Úgy érzem azonban, mindenképpen meg kell szólalnom ebben a kérdésben – úgy is, mint olyan képviselőnek, akinek a területén igen sok mezőgazdasági szövetkezet van.
Csak igazat tudok adni Kis Zoltán képviselőtársamnak, aki azt mondta, hogy megkésett ez a javaslat. Sajnos, elkésett, de mégis azt mondanám, hogy nagyon fontos. Mi ugyanis nem akarunk mást, mint az átmeneti törvényt ellenőrizni, azt az átmeneti törvényt, amelyet közösen hoztunk meg. Semmi másról nincs itt szó, csak egy demokratikus ellenőrzésről, amely, úgy érzem, mindenképpen jogunk és kötelességünk is. Miért?
Kérem szépen, az átkos pártállami időben ellenőrizték a téeszeket a megyei mezőgazdasági osztályok, ellenőrizték a népi ellenőrzéstől, és ellenőrizték a megyei pártbizottságtól is. Uram bocsá', ezeket mind elviselték, és tulajdonképpen ezek biztosították a felügyeletet.
Kérem szépen, ma ki felügyeli? Senki. Ez így nem maradhat. Kétségtelenül azért örülök ennek a Bogárdi–Kánya-féle javaslatnak, mert megpróbál a Cégbíróságnak úgymond segítséget nyújtani. Ahogy elmondta Józsa Fábián, tulajdonképpen nem akar mást, csak ott lenni a közgyűlésen, azon a közgyűlésen, ahonnan például Dabason a polgármestert erőszakkal eltávolították.
Úgy gondolom, semmi nem indokolja, hogy mindent hagyjunk úgy, ahogy volt, ne avatkozzunk közbe, ha tudomásunkra jut, hogy igazán közbe kellene avatkoznunk.
Azzal kapcsolatban, hogy azt mondta Kis Zoltán képviselőtársam, hogy öt-hat órás ismertető volt a tévében, én azt mondanám: ez nagyon szép, és egy komoly idő – de hogyha arra gondolunk, hogy a tévében az Always-betét és az OB-tampon és a Pampers mennyi időt kap, akkor azt hiszem, ha annak a tizedrészét kapná… (Közbeszólások.) Igen, tudom, hogy azért pénzt kapnak. Hogyne! Tudom – de ha annyi időt töltenének el a téesztörvények propagálásával, azt hiszem, egészen más lenne az emberek ismerete, és egész másképp élhetnének a jogaikkal.
Azt még mindenképpen szeretném elmondani, hogy a vidéki emberek, a parasztemberek nem szívesen mennek a bíróságra – az az igazság. Nem szívesen megy el, ellenben sokkal szívesebben elmegy – hogy jelzést adjon – a megyei földművelési hivatalokhoz. Ez egészen biztosan így van, ezt tudom a saját gyakorlatomból is.
Én tehát mindenképpen amellett vagyok, hogy a cégbíróságoknak jelzést adhassanak így március 31-éig – tehát egy rövid, átmeneti időre mindenképpen a megyei földművelési hivatalok, és működjenek közre, hogy a cégbíróságok bejegyzése előtt a törvényességnek megfelelően történjenek ezek az átalakulások. Mi tehát semmi mást nem akarunk, mint azt, hogy az átmeneti törvények a törvényességnek megfelelően történjenek.
Ahogy Kis Zoltán is elmondta: sem az ügyészség, sem a cégbíróság nem tudja semmiképpen sem felügyelni. Ha pedig mi pressziót gyakorolnánk erre a Cégbíróság felé, én azt hiszem, a tisztelt ellenzék tiltakozna a legjobban az ellen, hogy milyen jogon gyakorlunk mi pressziót a cégbíróságokra, hogy többet dolgozzanak, hatékonyabban dolgozzanak. Úgyszintén az ügyészség is. Azt hiszem, erről hiába beszélünk itt, de ha nem teremtjük meg az ellenőrzés feltételeit – jelesül most nem adjuk meg ezt a jogot a földhivatalnak –, akkor nem történik semmi, nem teszünk semmit a vidéki téesztagság érdekében.
Megmondom őszintén: nem hagyhatjuk ezt semmiképpen sem szó nélkül, mert hogyha az 1300 téesz átalakulásából csak 10 százaléknál van probléma, már akkor sem hagyhatjuk. Itt nem pártérdekekről van szó, politikai befolyásokról, hanem csak arról, hogy korrektül menjenek végbe az átalakulások – csak ezt szeretnénk mindenképpen elősegíteni.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir