TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A múlt században Kölcsey Ferenc mondotta, hogy ez a nép – a magyarságra utalva – mindig a szabadsága felé küzdött, de mindig a köz részvétele nélkül. Vagyis mindig voltak kiválóságok a magyar nép történelmében, és most már mondhatom: minden európai nép történelmében, amely szabadságért, a demokráciáért harcolva és küzdve mindig számíthatott legalább száz igazra.
Mostanában valakivel találkoztam, azt mondta nekem: könnyű nektek reformról beszélni és olyan nagyságokra utalni, mint a múlt században Deák vagy Széchenyi, azokra az emberekre, akik egy periklészi korban éltek. S akkor úgy csöndesen elgondolkodtam, hogy Kölcsey miért került arra a sorsra, ahová került, Deáknak miért kellett visszavonulnia, Széchenyi miért végezte ott, ahol végezte, és csöndesen arra is gondoltam, hogy a testvérnépek körében itt, Magyarország körül hány ilyen periklészi korra lehet utalni, amikor igaz, hogy ott volt a száz igaz, de szemben velük ott állt a százezer perzsa és ott áll most is.
Örömmel kell fogadnunk, amikor egy ilyen javaslat megszületett, mert hiszen egy olyan személyt üdvözöl, köszönt és ismer el, aki ebben a nehéz időben a száz igazak közé besorolódva azért a demokráciáért és szabadságért harcol és küzd, amiért mi is itt, Magyarországon megpróbálunk mindent megtenni.
(11.10)
S hogy Borisz Jelcin megtette azt a gesztust, hogy bocsánatot kért, egy olyan politikus személyt kell köszöntenünk benne, aki meri vállalni azt, ami annyira hiányzik ma egész Európából, a politikai etikát. És ez a politikai etika garantálhatja a testvérkéznyújtást, az összefogást Európában és a térségben, és éltetni fogja továbbá azokat a száz igazakat mindig, akik szembe tudnak majd szállni a százezer perzsával.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir