MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr, a szót. Az itt elhangzott néhány felszólalás és az eddigi vita is azt támasztja alá, hogy valójában nem tudjuk, hogy miről vitatkozunk, mert nincsen egy – tényleg az ÉT-megállapodásnak és a költségvetésnek megfelelően átdolgozott – társadalombiztosítási költségvetés, így a módosító indítványok benyújtása is némileg talajtalanná válik, mert most benyújtunk egy jelenlegi rendelkezéshez egy módosító indítványt, amit most a Kormány majd meg fog változtatni az ÉT-megállapodásnak vagy a központi költségvetésnek megfelelő módon, a régihez nyújtottuk be a módosítót, s majd akkor megint át kell dolgozni. Szóval tényleg ez a jelenlegi ügymenet a Parlament szempontjából enyhén szólva kifogásolható, és egy megoldás volt, amit Fáklya képviselőtársam említett.
A másik alapvető kiindulási pont ennél a társadalombiztosítási költségvetésnél az, hogy sajnálatos módon meg kell állapítanunk, hogy nincs jobb állapotban ez a társadalombiztosítási költségvetés, mint az ÉT-megállapodásokat megelőzően volt, tehát megalapozottságát, szakmai tételeit tekintve nem jobb prognózisokkal és nem jobb tételekkel állunk szemben, mint korábban volt.
A hiány nagysága újólag 40 milliárdra lett tervezve, ami megint felveti azt a kérdést, hogy most változtattunk egy csomó minden dolgot, de a hiány fixre ugyanaz fog maradni, és egy forinttal sem lesz több. Ez az egész nagyon jól mutatja, hogy sakkozás történik egy sakktáblán, és bármilyen más variációnál is ugyanazt a lépést húzza meg a Kormány, ami enyhén szólva a játszmát tekintve nem vall egy jó játékos kvalitásaira.
A FIDESZ-frakció nevében nagyon aggályosnak tartjuk a profiltisztítás 3,3 milliárddal való csökkentését. Többször, több fórumon, több alkalommal hangsúlyoztuk: nem tartjuk szerencsésnek, és semmilyen szempontból nem tartjuk jó megoldásnak ezt a jelenlegi vegyes állapotot, amikor is a költségvetés fizet a tb.-nek, a tb. fizet a költségvetésnek, és magunk se látjuk át valójában, hogy mi a helyzet.
Én azt hiszem, hogy a Parlamentnek egyik alapvető kötelessége lenne, hogy tiszta helyzetet teremtsen, és tiszta helyzetek között tudunk csak megfelelő munkát végezni.
A 6%-os áfa-csökkentés ugyan csökkenti a kórházakra és az általában az egészségügyi intézményekre nehezedő terheket, de azt gondolom, nem oldja meg ezen problémákat, úgyhogy újólag aggályaimat kell kifejezzem a jövő évi likviditási helyzetük kapcsán. Nagyon jól tudjuk, hogy az egészségügy az egy olyan szféra, amelynek az esetleges gazdasági problémáit a lakosok tényleg – szó szerint – a saját bőrükön érzik, és bizony ezen problémákkal a jövő évben – sajnálatos módon – jócskán kell számolnunk.
Ugyanazokat a témákat járjuk már körbe, de azért nem árt elmondani a FIDESZ nevében is ezeket az ellenzék egyetértésével nagyon sok alapvető kérdésben, és az a csodálatos vagy sajnálatos, hogy a kormánykoalíció részéről is ezzel nagyon sok ponton egyetértés mutatkozik, de mégsem történnek meg azok a kívánatos lépések, amelyeket mindannyian akarunk.
(17.10)
Én is illuzórikusnak tartom a vagyonátadásból származó vagyonhozamnak ilyen mértékű feltüntetését, az idei évi már nyilvánvalóan látszik, hogy illuzórikus, a jövő évi is illuzórikus, és itt vitatkoznék Székelyhidi képviselőtársammal, ugyanis elfelejti azt a momentumot, amikor is a központi költségvetésnél 20 milliárd forint privatizációs bevételt beállítottunk a központi költségvetés finanszírozásába. Tehát 5-6 milliárd forintos kötelezettségét a társadalombiztosításnak nem fogja tudni az ÁVÜ fizetni, mert a 20 milliárd sincsen garantálva, ami a központi költségvetésbe befolyna. Ezért ez az 5 milliárd eleve ugrik.
Szintén a kiadási oldallal komoly gondjaink vannak a gyógyszerfelhasználás tekintetében, mind a tavalyi évi, mind az idei évi költségvetés megalapozottan okot ad erre. Hiszen mind a múlt évben, mind az idén is túllépjük a gyógyszer-felhasználási keretet, és várhatóan a jövő évben is ez történik. Az újságból értesültünk egy 10%-os gyógyszeráremelésről, de ez nyilvánvalóan nem fogja a gyógyszerfelhasználás keretei között tartani a jövő évi felhasználást.
Ugyanakkor el kell mondani, amit a központi költségvetésnél is elmondtunk, hiszen ugyanazon a gazdaságon alapszik a társadalombiztosítási költségvetés is, hogy nem értünk egyet azokkal az optimista prognózisokkal, amelyeket a Kormány elénk tárt, és ezért a járulékbevételi oldalt – egyetértve az Állami Számvevőszék szakmai véleményével – bizonytalannak ítéljük, és ezért többmilliárdos költségvetésihiány-túllépést prognosztizálunk, amely reális esetben is elérheti a 10-15 milliárdot.
A csődeljárások és felszámolási eljárások sajnálatos módon nemhogy csökkennek, hanem inkább nőnek, és a jövő évben is ezzel kell számolni, aminek szintén nagyon komoly hatása van a társadalombiztosítási költségvetésre.
Frajna Imre képviselőtársam benyújtott néhány módosító indítványt. Én a hiány finanszírozására megismétlem a központi költségvetésnél tett indítványunkat, ami több oldalról is egyértelműen megalapozottnak és indokoltnak látszik. Ezen túlmenően majd a kormányzat végleges állásfoglalása után, sajnálatos módon majd csak a részletes vitában fogjuk tudni a részletkérdésekkel kapcsolatos módosító indítványainkat és a véleményünket elmondani. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir