SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SZÉKELYHIDI LÁSZLÓ, DR. (MDF) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány szóban a Fáklya Csaba által felvetett kérdésekre szeretnék válaszolni, de azt hiszem, hogy nem kerülhetem meg Csehák Judit képviselőtársam egynémely aggodalmát, amely a társadalombiztosítás költségvetésének akár az összeomlását is jelezte.
Fáklya Csaba jelezte, hogy a társadalombiztosítás ingyenes vagyonhoz juttatása egy OGY-határozat alapján történt, és az igaz, hogy ez az OGY-határozat nem tartalmazza a vagyonátadás ütemét, csak egyszerűen meghatározza a 300 milliárd forintos vagyon hozamának hároméves megfizetését a társadalombiztosítás számára. Az Állami Vagyonügynökség és a szociális bizottság, valamint az OTF nyugdíj-biztosítási, egészségbiztosítási alap által felállított bizottság közötti tárgyalásokból ma már világos, hogy az ez évre megtervezett 1,8 milliárd forintos, majd '93-ra a 6 milliárd forintos hozam ebből a vagyonátadásból így nem folyhat be. De úgy gondolom, hogy a társadalombiztosítás ezt akár készpénzben is elfogadhatja az Állami Vagyonügynökségtől, és így tulajdonképpen erre a betervezett bevételre sor kerülhetne. Tehát ebben, hogy a vagyonátadás ilyen körülmények között zajlik, nem a Kormány a felelős, hanem mi mindanynyian, képviselőtársaim, hiszen – mint mondottam – az országgyűlési határozatból hiányzik a vagyonátadásnak a pontos ütemezése.
Szeretném elmondani, hogy a pénzügyminiszter az expozéjában, vagy legalábbis a költségvetési vita lezárását követően az érdekegyeztető tárgyaláson létrejött megállapodásról beszámolva elmondta, hogy a társadalombiztosítás számára bizonyos forrásokat is találtak. Ilyen forrás többek között éppen a társadalombiztosítás tervezett székháza összegének szűkítése, valamint a közalkalmazottak már említett béremelésének 10 milliárdjából származó tb.-járulék.
(17.00)
Az Állami Vagyonügynökség figyelmének a felhívása, miszerint a társadalombiztosítás azt a 6,8 milliárdot a privatizációs bevételből készpénzből is elfogadhatja, úgy gondolom, hogy a most elmondott forrás, a székházra fordítható összeg szűkítése, valamint a béremelések tb.-járuléka, valamint valóban a minimálbérek emelkedéséből és egyéb emelkedő keresetek tervezettnél magasabb járulékaiból számítva az a hiány nem lesz olyan mértékű, mint amit Fáklya Csaba képviselőtársam prognosztizált, aki ezt a hiányt, ezt a deficitet 25%-osnak jelölte meg.
Meg kívánom jegyezni, hogy az Érdekegyeztető Tanácsban létrejött megállapodás a társadalmi béke érdekében történt a szociális partnerek és a Kormány között. Úgy gondolom, hogy ennek a fontosságát és szükségességét senki nem kérdőjelezheti meg, aki felelős ennek az országnak a további ellátásáért és működtetéséért.
Ami a nyugdíjak emelését illeti: elmondta a pénzügyminiszter, hogy éppen az áfa-val kapcsolatos ellentételezések miatt az infláció emelkedése 14-16%-ot ha elér a korábban tervezett 16-18% helyett, így a 14%-os emelés mindenképpen azt az ígéretet teljesítheti, amelyet a Parlament ebben az évben – ha talán más módon is – meghatározott.
Mindezeket együttvéve, az Állami Vagyonügynökség intézkedéseitől – azoktól a forrásoktól, amelyeket elmondtam, amelyeket a pénzügyminiszter megjelölt – várható, hogy a társadalombiztosítás deficitje nem emelkedik olyan mértékre, mint ahogy az előttem szólók ezt prognosztizálták.
Szeretném, ha emlékeznének arra, hogy a népjóléti miniszter amikor elővezette a társadalombiztosítás 1993. évi költségvetését, válságkezelő költségvetésről beszélt. Azt hiszem, hogy mind ellenzéki oldalról, mind pedig kormánypárti oldalról elhangzott észrevételek igazolják a miniszternek ezt a minősítését. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir