KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Elnök Úr, köszönöm a szót. Csak a jelen nem lehető Litván György helyett és nevében szeretnék reflektálni Zétényi képviselő úr szavaira.
Én azt gondolom, ismerve némileg Litván Györgynek a történelemkutatói munkásságát, és ismerve azt az emberi magatartását és bátorságát, amelyről 1956-ban tett tanúbizonyságot, például akkor, amikor elsőként mondta Rákosi Mátyás szemébe, hogy távoznia kell a magyar politikai életből; én méltatlannak érzem azt a feltételezést, hogy ő kutatói munkásságában az adatok között szemelgetve, azokat tendenciózusan nyilvánosságra hozva végzi ezt a kutatást.
Egyébként szeretném megjegyezni azt, amenynyire ez lehetséges, természetesen minden történésznek módja van az igazság megismerése érdekében kutatni a forrásokban. Ugyanakkor sajnálatos az, és ezt érdemes megfontolnia azoknak is, akik a tények nyilvánosságra hozását, a nevek nyilvánosságra hozását jogosan követelik, hogy milyen nehéz, és sok esetben mennyire lehetetlen a forrásokhoz hozzájutni. Számos precedens van arra, hogy személyek az őróluk őrzött, a Belügyminisztérium zárt archívumában őrzött iratokhoz máig sem juthatnak hozzá, és hiába támadják meg akár bíróság előtt az elutasító határozatot, nincs mód arra, hogy megkapják a rájuk vonatkozó anyagot.
Tehát akkor, amikor a tények feltárásáról, a bűnösök nevének a nyilvánosságra hozataláról beszélünk akár itt a Parlamentben, akár valamely politikai, társadalmi szervezet gyűlésén, akkor mindenekelőtt azt kell figyelembe vennünk, hogy éppen a kormányzat az, amely mindmáig nem teszi lehetővé azt, hogy az állampolgárok, a kutatók megfelelő módon és mértékben hozzájuthassanak az iratokhoz. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir