BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mint ahogy azt a törvényjavaslat expozéjában is megtettem, most is összevontan szeretnék néhány gondolattal reflektálni a vitával kapcsolatban elhangzottakra – ezért köszönöm a lehetőséget, hogy erre így mód nyílik.
Mindenesetre, azt szeretném elöljáróban mondani, hogy mind a két javaslattal kapcsolatban felismerte a jelentőségét a tisztelt Országgyűlés ennek a – bár nem rendes, hanem rendkívüli – perorvoslati eljárás új intézményének a bevezetésére vonatkozó javaslatnak. Valóban, jelentős jogalkotási terméke lesz az igazságszolgáltatás szűkebb területének is, de gondolom, a jogkereső állampolgárok számára is egy igen jelentős és alanyi jogon gyakorolható jogintézmény elfogadására teszek indítványt.
Először azokkal a módosító javaslatokkal foglalkoznék, amelyek mind a két törvény tekintetében a törvényjavaslat szerinti eljárás alapvető koncepcióját érintik, és ezzel kapcsolatban – mint azt már jeleztük elöljáróban – nem támogatjuk azokat a koncepcionális kérdéseket érintő javaslatokat, amelyek közül kiemelném, hogy nem tartjuk megvalósíthatónak a jogszabálysértésen túlmenően a megalapozatlansággal is – mint rendkívüli perorvoslat alapjául szolgáló ténnyel – kapcsolatos indítványt. Utalok az Alkotmánybíróság 9/1992-es határozatára, amely szerint a jogerő áttörésének szükséges alkotmányossági feltétele, hogy ismérveit a törvény pontosan meghatározza, tehát kiszámítható legyen.
Úgy gondoljuk, hogy az ily módon is előírt követelményeknek nem felel meg a megalapozatlanság fogalma, amely tágan értelmezhető és ennélfogva szükségszerűen bizonytalanságot – jogbizonytalanságot – is eredményezhet. Általában a jogbiztonság azt követeli, hogy a jogerő csak kivételesen legyen áttörhető, ezért, hogyha a rendes perorvoslatot nem veszik igénybe, szintén indokolatlannak tartjuk, hogy a felülvizsgálat megengedhető legyen, ezért azt a javaslatot sem támogatjuk, amely szerint az első fokon jogerőre emelkedett határozatok ellen is megnyílna a felülvizsgálat lehetősége.
Tekintettel arra, hogy egyik törvényjavaslat sem foglalkozik a bírósági szervezeti rendszer átalakításával, és ezen belül is olyan koncepcionális kérdésekkel, hogy hány fokú bírósági szervezet és milyen szintekre helyezett jogorvoslati rendszer, jogorvoslati fórum lenne a Magyar Köztársaság alkotmányának jelenlegi formájában vagy egy távlati elképzelésnek a leginkább megfelelő, ezért részletesen nem kívánok a fellebbezési szintekkel kapcsolatban elhangzottakra reagálni. Még egyszer mondom: ez a javaslat nem erről szól.
Annyit azonban megemlítek, hogy az Alkotmánybíróság döntésének szövegéből többféle megoldáshoz is el lehet jutni, többféle megoldásra is lehet érveket gyűjteni. Önöktől, akik ebben a vonatkozásban nem értenek egyet a Kormány által előterjesztett javaslattal, és akik ezeket a javaslatokat mint módosító javaslatokat beterjesztették, tulajdonképpen csak az egyik fajta érvelés hangzott el. A szóban forgó alkotmánybírósági határozat, miközben rámutat arra, hogy a jelenlegi perorvoslati és fellebbviteli rendszerben, tehát a rendes fellebbviteli és a perújítási rendszeren belül is megoldható, tulajdonképpen ezzel azt is kifejti, hogy az Alkotmány 57. § (5) bekezdésében megfogalmazott jogorvoslathoz való jog követelménye voltaképpen az egyfokú fellebbezéssel is kielégítő módon megoldott. Ezen túlmenően a törvényhozás bármikor, elhatározásához képest, rendkívüli jogorvoslati lehetőséget is adhat, természetesen – itt erről van szó.
Nekünk most egy rövid idő alatt, viszonylag szoros határidővel, egy olyan jogorvoslat lehetőségét kell megteremtenünk, amely megfelel egyfelől az alkotmányossági követelményeknek, másfelől ezen a határidőn belül bevezethető, és megfelelő tapasztalatok gyűjtésére alkalmas időszak után nyilván vissza lehet térni erre a kérdésre.
Rátérve a támogatandó kérdésekre, illetve javaslatokra, szeretném kiemelni: egyetértünk azzal a javaslattal, amely a polgári perrendtartás módosításával kapcsolatban a gazdálkodó szervezetek egymás közötti pereiben az egyesítésre vonatkozó szabály egyértelmű, és a gyakorlati alkalmazásból eredő esetleges félreértéseket is kiküszöbölő indítvány tartalmához kapcsolódik.
(16.30)
Ugyancsak egyértelművé teszi a büntető eljárás módosítását az a javaslat, amely a szóhasználatot illetően is eligazítja a helyesebb megoldás irányába a jogalkotást, amely nem jogi képviselőt, hanem értelemszerűen ügyvédet vagy ügyvédi irodát rendel ki a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati indítvány megfogalmazásával kapcsolatos elképzelése esetén. Ennek a kirendelésnek a címzettje tehát nem jogi képviselő, hanem ügyvéd vagy ügyvédi iroda lesz a módosítás szerint.
Igen fontos és támogatandó javaslat a büntető eljárási törvény módosításával kapcsolatban az, amelyet elfogadhatónak is tartunk, hogy a terhelt javára időbeli korlát nélkül legyen benyújtható a felülvizsgálati indítvány. Meg vagyunk ugyan arról győződve, hogy a perújítási intézmény, amely mint tudják, korlátlanul lehetőséget ad a vádlott, illetve az elítélt javára történő perújításnak, tehát nincsen időbeli korlátja, önmagában is alkalmas lenne ennek az igénynek a kielégítésére, de ha egy új jogintézményt bevezetünk, úgy gondoljuk, hogy nem lenne szabad szűkíteni a terhelt javára történő benyújtást időbelileg.
Úgyhogy mindamellett, amit a jogerő tiszteletével kapcsolatban az imént elmondtam, tehát azt, hogy szigorú időbeli határt állapítsunk meg általában a jogerőre emelkedett ítéletekkel szemben igénybe vehető esetleges további jogorvoslati lehetőségek tekintetében, mégis a büntetőjogi szankciók jellege és súlya indokolja, és a közelmúlt történelmi tapasztalatai különösen indokolják azt, hogy az időbeli korlát mellőzésre kerüljön.
Ezek azok a lényegesebb gondolatok, amelyeket úgy gondolom, hogy a zárszóban érdemes elmondani, tehát az elmondottak alapján, a támogatott javaslatokkal együtt kérem a két törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir