KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter:
KUPA MIHÁLY, DR. pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban Kiss Gyula miniszter úr válaszolt legutóbb egy interpellációra és kijelentette, hogy a törvény által megállapított tizenharmadik havi illetményt az intézményeknek ki kell fizetniük.
Képviselő úr most arra kér választ, hogy ennek hol a fedezete, illetve mit tehet a közalkalmazott, ha az adott intézmény a kifizetést teljesíteni nem tudja.
Mindenekelőtt azt kell megállapítani, hogy a törvény és végrehajtási rendeletei csak részben hoztak új szabályozásokat, pl. a rendszeres jutalmazás, a jubileumi jutalom, a pótlékok a juttatási rendszer ismert elemei voltak. E célokra az intézmények előirányzataiból eddig is jelentős összegeket fordítottak. Kétségtelen, hogy a jogcímek köre, normatív összege növekedett, a tizenharmadik havi illetmény kifizetése az eddig csak adható jutalommal szemben kötelezővé vált.
Meg kell jegyeznem, hogy a fegyveres testületek hivatásos állományánál ez a juttatás eddig is járt. Ami a fedezetet illeti. A költségvetési intézmények előirányzatait, ezen belül a béralapot több forrás finanszírozza. Az egyes intézményeknél az adottságoktól függően ezért különféle megoldások alakulnak majd ki arra, hogy a lehetséges források közül melyeket és milyen arányban használnak fel a szóban forgó kötelezettségek teljesítésére. E források közé tartozik mindenekelőtt az intézmények támogatása. Valamennyi intézmény rendelkezik ugyanis a béralapján – pénzmaradványán belül – valamilyen mértékben olyan, eddig jutalmazásra használt összegekkel, amelyek módot adhatnak a tizenharmadik havi illetmény kifizetésére. Ha ez nem elegendő az adott intézményeknek, a gazdálkodásukban további intézkedéseket kell hozniuk, amelyekkel a forrást biztosítani tudják.
Az intézkedések közül természetesen a létszámcsökkentés sem zárható ki. Ezen túl igénybe kell venni az intézményi saját bevételeket, az önkormányzatok különféle forrásaiból biztosítható többleteket is.
Végül a felügyeleti szervek mind a központi, mind az önkormányzati területen feladataik, kötelezettségvállalásaik meglévő támogatási fedezetének jövő évben történő átcsoportosításával kiegészíthetik egyes intézményeik hiányzó forrásait.
(15.30)
Az 1991. évi beszámolók szerint, valamennyi forrás felhasználását figyelembe véve, átlagban az önkormányzati intézmények a havi bérkifizetést némileg meghaladó jutalmat fizettek ki. A központi intézményeknél ez az összeg a másfélszerest is meghaladta. A fedezet tehát összességében rendelkezésre áll, és ez a helyzet 1992-ben is. A különféle források felhasználásakor azonban a jövőben különös figyelemmel kell lenni arra, hogy egy-egy intézménynél is biztosítva legyen a kötelező kifizetéshez szükséges összeg – tehát például ne használják fel bérfejlesztésre.
A törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotásakor a kormányzat azt az álláspontot képviselte, hogy a 13. havi bér kifizetésének legkésőbbi időpontja a tárgyévet követő első hónap legyen, hasonlóan a köztisztviselőkről szóló törvény rendelkezéseihez. Nem kell tehát feltétlenül az idén kifizetni a 13. havi illetményt – persze, aki ezt meg tudja tenni, az tegye meg. Az intézmények nem hivatkozhatnak arra, hogy a jutalomkeretet év közben, a közalkalmazotti törvény hatályba lépése előtt már felhasználták: mint ahogy azt nagyon sok intézmény megtette, hogy szépen kisöpörte az egész béralapját, és most várja, hogy a központ megadja a pénzt. A központ pedig nem fogja megadni a pénzt. Az intézmények januárban tehát ezt kifizethetik, míg az egész éves béralappal és jutalmazási lehetőséggel rendelkeznek.
Mindezeknek megfelelően az 1993. évi költségvetési törvényjavaslat külön előirányzatot erre a célra nem tartalmaz. Úgy gondolom, hogyha minden érdekelt megteszi a tőle telhetőt a törvény előírásainak végrehajtására, akkor elkerülhető, hogy a közalkalmazottak igényeik érvényesítésére – egyébként jogosan – bírósághoz forduljanak.
Kérem a válasz elfogadását. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir