HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)
HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ) Tisztelt Ház! Elnök Úr! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Sajnálattal egy igen szomorú eseménnyel kell, hogy kezdjem a kérdésemet. Személyes tájékozódásaim, a tanúk egybehangzó véleménye szerint múlt hét pénteken Salgótarjánban a skinheadek – 6-8 fiatal skinhead – meggyilkoltak egy 32 éves cigányembert este 8 órakor. Abban a tekintetben van ennek jelentősége kérdésem kapcsán, hogy tegnap délben sikerült kipréselni a megyei rendőr-főkapitányságtól egy nyilatkozatot az üggyel kapcsolatosan, amelyet a mai sajtóban lehet olvasni.
Ez a bőrfejűek eddig legsúlyosabb fasiszta megnyilvánulása Magyarországon. Igen remélem, hogy nincs összefüggésben az október 23-ai eseményekkel, de a Salgótarjánban meggyilkolt cigányember egyik gyilkosa ugyanabban a katonai középiskolában tanul, ahonnan több fiatal skinhead érkezett a Kossuth térre.
1992. október 23-án este több jelzést kaptam arról, hogy a VIII. kerületben, a Józsefvárosban körülbelül 200 bőrfejű lepte el a kerületet, és több cigányemberbe belekötöttek. Este 9 órakor tájékoztatást kértem a józsefvárosi rendőrkapitányság ügyeletes tisztjétől, Solti őrnagy úrtól azzal kapcsolatban, hogy történt-e atrocitás, és tettek-e óvintézkedéseket.
Az ügyeletes tiszt elzárkózott a választól. Kategorikusan kijelentette: szóbeli utasítást kapott arra vonatkozóan, hogy semmilyen információt nem szolgáltathat ki. A sajtóból úgy értesültünk, hogy Bodrácska rendőrtábornok úr, aki nemcsak ideális szóvivőként, hanem a skinheadek klubszervezőjeként népművelői oldaláról is bemutatkozott, november 1-jétől tiltotta be a rendőri megnyilatkozást. Szőke István honvéd-hagyományőrző és többen mások – a skinheadszerveződések legújabb apostolai – a nyilvánosság előtt több interjúban kifejtették, hogy a bőrfejűeket jól előkészített rendezvényükön a rendőrség biztosította.
Ezért a tisztelt miniszter úrtól szeretném megkérdezni: van-e tudomása arról, hogy már október 23-án a Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatási tilalmat rendelt el a skinheadeseményekkel kapcsolatosan? Ha van értesülése, mivel magyarázza a tilalmat? Ha nincs értesülése, akkor a rendelkezésére álló információk birtokában mi a véleménye annak tükrében, hogy tegnap a miniszterelnök úr a zsidó szervezetek képviselőit arról biztosította, hogy Magyarországon egyetlen kisebbséget sem érhet büntetlenül bántalmazás. Várom válaszát. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir