BAKÓ LAJOS (MDF)

Full text search

BAKÓ LAJOS (MDF)
BAKÓ LAJOS (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Egy nagyon rövid reagálást teszek Mészáros képviselő úr előbb elmondott, banktitokkal kapcsolatos általános véleményére. Én nagyon kíváncsi lennék, hogy mely polgári demokráciák konkrét gyakorlatára gondolt akkor, amikor azt mondta, hogy a magyarországi jelenlegi banktitok-szabályozás túlságosan nyitott.
Ugyanis csak hogy két példát mondjak, nem igazán egymás mellől: az egyik az egyesült államokbeli, elismerten liberális és szabadelvű ország gyakorlata, a másik pedig a svédországi, amelyik egy ellenkező, egy szinte szocialista ország gyakorlata.
Mindkét esetben a banktitok lényegesen nyitottabb, mint Magyarországon, csak egy alapvető tényező, hogy nem léteznek anonim számlák, és a világon a legtermészetesebb dolog az, hogy az adóhatóság vagy más hatóság beletekinthet ezekbe a számlákba. De az Egyesült Államokban még beletekinthetnek magánszemélyek is 50 dollár lefizetéséért, vagy Svédországban ún. hitelminősítő szervezetek nézhetik ezt meg. (Zaj az ellenzék soraiból.)
Ezzel kapcsolatban csak utalnék a nemrégen lezajlott ún. osztrák Vindobona Bank botrányára, amelyik az Egyesült Államokban robbant ki, és ekkor derült ki az, hogy az ausztriai banktitok-szabályozás sokkal zártabb, mint az egyesült államokbeli.
Tulajdonképpen a kérdésem az, hogy tud-e konkrét példát mondani arra, hogy az egyesült Európának és a Közös Piac felé haladó Magyarországnak mely példák lennének azok, amelyek sokkal zártabb banktitkot írnak elő, mint ami ma Magyarországon létezik. (Közbeszólás: Hiányzott az iskolából ekkor!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir