KÓSA ANDRÁS (FKgP)

Full text search

KÓSA ANDRÁS (FKgP)
KÓSA ANDRÁS (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A Kormány 6799-es szám alatt törvényjavaslatot nyújtott be az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény módosításáról. A szóban forgó törvényjavaslathoz kívánok néhány megjegyzést tenni a kisgazdapárti képviselőcsoport nevében.
Amikor az Országgyűlés – összhangban a következő évek költségvetésével – megállapítja az adótörvények elfogadásával a központosított adóbevételek körét, mértékét, célját és a hozzá kapcsolódó feltételrendszert, akkor a munka még nem fejeződött be. A kör nem zárult be, ezzel még nem teremtettük meg az operatív kapcsolatokat az adózó és az állam, a nemzeti jövedelmet termelő és az azt felhasználó között.
Az előttünk álló, a módosításokra tett javaslatokkal kiegészített, az adózás rendjéről szóló törvényjavaslat akkor lesz teljes, ha választ ad olyan kérdésekre, mint a törvény célja, a törvény szerint mely kört kell az adók körében értelmezni, mely intézmények és ezek milyen jogosítványokkal felruházva tartanak kapcsolatot az adókötelezettekkel az állam nevében, választ ad központosított és helyi adók kezelésének különbségeire, meghatározza az adózók és adók címzettjeinek jogosítványait és kötelezettségeit, az ellenőrzés rendjét és a határidőket, a jogorvoslatot, a különleges és a szokványos adózó és költségvetés közötti viszonyt, valamint a minden vonatkozásban értelmezett teljeskörűséget.
Feltehetjük a kérdést: teljesíti-e ezt a törvény a módosítások törvényi keretbe ágyazása után, szükséges volt-e a beavatkozás? Ha igen, ilyen mértékűnek kell-e ennek lennie?
Azt gondoljuk, hogy a törvény a korábbi időszakban is alapvetően összhangban volt az érdekkörébe tartozó más törvényekkel, eleget tett az előbbiekben felsorolt követelményeknek. Ezen állapot fennállása mégsem jelentett maradéktalanul felhőtlen kapcsolatot az adóhatóság és az adófizetők között, ez nem törvényi háttérminősítést jelent, csupán a pénzügyi kormányzat figyelmét kívánjuk felhívni néhány kérdésre, mint például az intézményi magatartás hiányossága, a technikai háttér és az azt működtető, kezelő személyzet tevékenységével kapcsolatos kívánnivalók, az intézményi apparátus felkészültsége és az ott történő jelentős fluktuáció.
A költségvetés előterjesztésekor frakciónk határozott intézkedéseket fogalmazott meg a pénzügyminiszter úr felé a tekintetben, hogy a költségvetés bevételei realizálódjanak. Úgy gondoljuk, hogy e törvény módosítása pozitív elmozdulást jelent a költségvetés érdekében és nem az adózók ellenében.
Azok a betekintések, amelyek a törvényjavaslat módosítása révén lehetőséget biztosítanak az adóhatóság számára az adókötelezettek tevékenységébe azok előzetes értesítése nélkül, véleményünk szerint előremutató elemek. A próbavásárlás inkognitóban történő bonyolítása is olyan lehetőség, amely biztosíthatja a megbízható és a valós gyakorlat tényleges felmérését.
A határidők vonatkozásában a tervezet megszorítás jellegű tételei nem jelentenek olyan mértékű eltérést a korábbi gyakorlattól, amely gátolná annak megvalósítását.
Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása remélhetőleg segíti az adóztatás feltételeinek javítását, a hatékonyabb ellenőrzést, ezért azt képviselőtársaimnak elfogadásra ajánlom. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir