PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Mészáros Képviselő Úr! Köszönöm szépen a hozzászólását – különösen az utolsó mondatának örültem, amelyben egyetértett azzal, hogy az adómorált javító intézkedésekkel messzemenőleg egyetért. Hasonló felszólalások elhangzottak a tisztelt Házban. Hozzászólása egy kicsit ellentmondott ennek; lehet, hogy én dimenzionálom túl.
Az első kérdés – ahogy én ma végighallgattam ezt a vitát –, mindenütt a költségvetés kiadásainak növelésére hallottam javaslatot. Önmagukban ezek a javaslatok helyesek, jogosak, hiszen az ország szegény, és mindenhonnan hiányzik a pénz, hiányzik a ráfordítás. Ugyanakkor a bevételi oldalakon jelentkeznek a bajok – ahogy ezt Katona képviselő úr is az előbb elmondotta. A helyzet az, hogy a Kormánynak az ütemezett bevételekre kell törekednie, mert likviditási gondjai lehetnének, ha ettől eltekint – ez okozza azt, amit a képviselő úr kifogásolt. A havonta történő befizetésekkel, remélem, ezt ésszerűen meg lehet oldani – természetesen akkor, ha javaslatunkat a képviselőház elfogadja.
A másik probléma a vagyonnyilatkozat kérdése, hogy ez túlzás vagy nem túlzás. Nagyon bölcs embernek kell lenni, hogy ezt az ember el tudja dönteni. Tény az, hogy amikor a társadalom egy része szegényedik, hála Istennek, a társadalom másik része szépen módosodik, gazdagodik. Ez egyáltalában nem baj, nem kifogásolandó – gondolom, tisztességes keretek között folyik –, bár az adómorál, azt hiszem, általában kifogásolható az országban. Ennek a vagyonnyilatkozatnak az a célja, hogy az adózási munkát ebben a vonatkozásban segítse. Én nem hiszem, hogy ez túlzott kívánalom, hogy nyomon lehessen kísérni valakinek vagy valakiknek a javaikban beállt változásokat, és össze lehet kapcsolni azzal az adóval, amit az illető fizet.
A harmadik – és ezt nagyon negatívnak tartom –, hogy ez állandóan összekeveredik a vagyonadó kérdésével. Ha a tisztelt Ház – illetve ha a Kormány javaslatára a tisztelt Ház – úgy dönt, hogy az országban vagyonadót kell bevezetni, azt nem kell megelőznie semmiféle trükknek, vagyonnyilatkozatnak, ehhez hasonlónak, hanem egyszerűen törvény kérdése. Őszintén szólva én remélem, hogy az Alkotmánybíróság eldönti, hogy ez a törvényjavaslat alkotmányos-e vagy sem, és ha úgy dönt, hogy igen, akkor nyugodtan bevezethetjük.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir