BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az interpellációra a választ a munkaügyi miniszter álláspontját is figyelembe véve adom meg. Kérdéseket tett fel, ennek sorrendjében:
1. Az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladataikat elsősorban az általuk fenntartott és irányított intézményeken keresztül látják el. A képviselőnő kérdésesnek tekinti, hogy a határozatlan időre szóló vezetői megbízás mérlegelési jogkörbe történő, indokolási kötezettség nélküli visszavonása a jogállamiság követelményeinek megfelel-e. Az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatainak ellátásáért elsődlegesen maguk a képviselőtestületek tartoznak felelősséggel választóiknak. Az önkormányzati jogok széles körű garanciarendszerébe tartozik az is, hogy e képviselőtestületek lehetőség szerint maguk dönthessenek feladataik teljesítésével összefüggő kérdésekben. Lényeges, hogy az intézmények vezetői szakmailag megfelelő és az önkormányzatok képviselőtestületeinek bizalmát élvező személyek legyenek. Ezért nem csupán a jogállamiság követelményének, de az önkormányzati jogok garanciarendszerének és a képviselőtestületek felelősségének is megfelel az a törvényi megoldás, hogy az önkormányzati intézmények első számú vezetői ilyen megbizatásával a képviselőtestületek mérlegelési jogkörükben indokolási kötelezettség nélkül rendelkezzenek. Ezzel ellentétes megoldás az önkormányzatisággal össze nem férő módon korlátozná az önkormányzatok befolyását funkciójuk ellátásával összefüggő feladatokra.
2. kérdés: a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény ugyanakkor a vezetői megbízás visszavonása esetére is tartalmaz egzisztenciális biztosítékokat. A törvény tág körű kötelezettséget ró a munkáltatóra, hiszen a vezetői megbizatás visszavonása esetén köteles a dolgozót eredeti munkakörében, vagy – ha erre nincs mód – képesítésének megfelelő más munkakörben tovább foglalkoztatni.
Harmadik kérdéskör: kisebb településeken fegyelmi ügyekben is lehetséges az említett törvény rendelkezésének alkalmazása. Fegyelmi ügyekben a törvény rendelkezései alapján nem közvetlenül a munkáltató jogosult eljárni. A fegyelmi vizsgálatot a vizsgálóbiztos folytatja le, és a döntést pedig a fegyelmi tanács hozza meg. Általános szabályként a vizsgálóbiztost a munkáltatónak az eljárás alá vontnál magasabb beosztású, ennek hiányában magasabb besorolású közalkalmazottai közül kell kijelölni.
Az interpelláló által felvetett esetben magasabb vezető beosztású dolgozó érintett, így az adott költségvetési szervnél is csak magasabb besorolású vizsgálóbiztos kijelölése jöhet szóba. A fegyelmi tanács tagjai a fegyelmi tanács elnöke által felkért, az eljárás alá vontnál magasabb beosztású, illetve besorolású közalkalmazottak. Felkérésüknek azonban nem előfeltétele, hogy ugyanannál a munkáltatónál álljanak közalkalmazotti jogviszonyban, amelynek vezetői ellen a fegyelmi eljárás megindult.
Ha az előbbi feltételek szerint vizsgálóbiztos nem jelölhető ki, illetve fegyelmi tanács tagjai nem kérhetők fel, akkor szükséges és lehetséges a munkáltató felügyeleti szervének, adott esetben az önkormányzatnak a közreműködése a fegyelmi eljárásban. Ilyenkor az önkormányzat saját alkalmazottai, vagyis a vele közszolgálati jogviszonyban állók közül jelölhet ki vizsgálóbiztost, kérhet fel fegyelmitanács-tagot.
Tisztelt Képviselőnő! Figyelemmel arra, hogy nemrégen elfogadott törvényről van szó, én úgy hiszem, hogy ez a dilemma a törvény vitája során és alkalmával is ismert volt, magam célszerűnek tartottam volna, ha abban a vitában meggyőző érvekkel, indokokkal a Parlament többsége döntött volna az ön által aggályosnak tartott kérdéskörben, de elfogadott törvényjavaslatot követően ilyen természetű interpellációra szükségképpen azt a választ tudtam volna adni más fogalmazásban röviden, hogy a törvény így rendelkezik, és ennek következtében mindent figyelembe véve úgy hiszem, megfelel a jogállamiság követelményeinek és az elfogadott törvény szakaszainak egyaránt. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir