KÁLLAY KRISTÓF (független)

Full text search

KÁLLAY KRISTÓF (független)
KÁLLAY KRISTÓF (független) Elnök Úr! Államtitkár asszony! Tisztelt Ház! Először is köszönöm államtitkár asszony válaszát, amiből több értékes információhoz juthattunk mindnyájan.
Meg kell jegyeznem, hogy súlyos gond számomra és azon települések számára, amelyek nincsenek benne ebben a körben, hogy nem normatív alapon döntötték el annak idején, ki kerülhet be és ki nem ebbe a körbe, ami azt jelenti, hogy több olyan település is van Szabolcs megyében, amelyek ezernéhányszáz fő lakossal kimaradtak ebből, és ők megkerestek engem és más Szabolcs megyei képviselőtársunkat is. Hogy csak néhány települést mondjak: Gyulaháza, Nyírcsaholy vagy Nyírtét. Nyírturán rendeztek egy ilyen konferenciát is azon települések számára, amelyek kimaradtak Szabolcs megyei létükre ebből a körből. Számukra mindmáig nem világos, hogy mi okozta ezt a hátrányos megkülönböztetést, hiszen ez a jelenleg érvényben lévő nem normatív, hanem elég bonyolult számítási rendszer a települések vezetői előtt nem ismeretes. Sajnos nem volt módjuk arra, hogy megkapják ezt és utána tudjanak nézni, és elmagyarázni a település lakosainak, hogy miért nem kerültek be ebbe a körbe.
Ez azért különösen súlyos számukra, hiszen egyrészt a gázpályázatoknál 30%-kal kisebb támogatási körbe kerülhettek emiatt a települések, a szomszéd település pedig adott esetben benne volt egy 50%-os támogatási körben. Azt nehéz elmondani egy falu lakosainak, hogy mi az oka, hogy ők a szomszéd településsel szemben ilyen nagy hátrányban vannak, hiszen ez nyilván a település lakosainak az egy főre eső bekötési összegét is jelentősen növeli.
Ugyanígy most éppen napirenden van a költségvetés, az úgynevezett 2200 forintos fejkvóta, ami szintén ezt a kimaradt kört hátrányosan érinti, és nehéz nekik elmondani, hogy mi okozza ezt. De úgy gondolom, hogy akkor tudunk előre lépni ebben a kérdésben, ha a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium nem ezekkel a régi adatokkal dolgozik, hanem a lehető legsürgősebben, még ez év végéig földolgozza a legfrissebb adatokat, és már ezek alapján az új adatok alapján készítik el jövő évre ezt a normatív elszámolást is, ahogy például a szociális ügyekben ez megtörtént, hiszen megkaptunk a Népjóléti Minisztériumtól egy anyagot, amely normatív módon, véleményem szerint teljesen korrektül fogja a szociális ügyekben a települések támogatását megadni.
(15.10)
Éppen ezért, hogy erre még az idén sor kerülhessen, az a kérésem képviselőtársaimhoz, hogy azon települések érdekében, amelyek kimaradtak ebből a körből, ezt a választ ne fogadjuk el, és az önkormányzati bizottságnak legyen lehetősége arra, hogy meg tudja tárgyalni még az idei év folyamán.
Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir