KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:

Full text search

KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:
KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon évtizedeken keresztül csak a Tankönyvkiadó Vállalat jelentetett meg tankönyveket. Ezeket az Állami Könyvterjesztő Vállalat és a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat juttatta el az iskolákhoz. E két utóbbi vállalat átalakulása és súlyos anyagi gondjai miatt ebben a tanévben már nem végezhette a tankönyvek szétküldését. Ezért a Tankönyvkiadó kénytelen volt nyilvános pályázatot hirdetni a terjesztésre. A pályázatot öt, egymástól teljesen független papír- és írószer-értékesítő vállalat – rövidítve: Piért – nyerte el: az Észak-magyarországi, a Pest megyei, a Dél-magyarországi, az Észak-dunántúli és a Dél-dunántúli Piért Vállalat. Velük kötött szerződést a Kartográfiai Vállalat és a Holnap Kiadó is. Gondokat kizárólag a Piért vállalatok által forgalmazott tankönyveknél tapasztalhattunk.
A tankönyvek mintegy 10%-át biztosító 17 új kiadónál ellátási zavart nem észleltünk.
Az 1992–'93-as tanévben 1413-féle közismereti tankönyvet hagytak jóvá, ennek nem egészen 3%-a, 41-féle jelent meg késve, azaz augusztus 25-e után. A megkésett tankönyvek többsége úgynevezett kis példányszámú volt, vagyis nemzetiségi, gyógypedagógiai vagy két tanítási nyelvű iskola számára készült. Természetesen ezek nem kevésbé fontosak, mint a többiek, csupán kevesebb diákot érintenek.
A minisztériumhoz vagy a Tankönyvkiadóhoz eljuttatott reklamációkat – amennyiben közölték, hogy hol mennyi és milyen tankönyv hiányzik – az illetékes terjesztőkhöz továbbítottuk.
(15.20)
Az egyes konkrét kérdésekre a válaszaim a következők:
A minisztérium a törekvéseinek megfelelően, ebben az évben közvetlenül már nem irányította a tankönyvek terjesztését. Szerződést kötött a kiadókkal a tankönyvek megjelentetésére és terjesztésére.
A három kiadó a terjesztést tovább hárította az 5 Piért-vállalatra. A bekövetkezett zavarokért különböző mértékű felelősség terheli természetesen elsősorban a minisztériumot, a Tankönyvkiadó Vállalatot, a terjesztést végző 5 Piért-vállalatot és az iskolák egy részét is.
A minisztérium a fő felelős azért, mert nem elég gyorsan határozta meg a tankönyvek térítési díját, mert előzetes tapasztalatok hiányában nem elég körültekintően kötötte meg a szerződést a Tankönyvkiadóval, mert a változásokról nem kellő alapossággal értesítette az iskolákat.
Az egyes személyek egyéni felelősségének megállapítása folyamatban van.
A Tankönyvkiadó Vállalat felelős azért, mert az előző évek rossz gyakorlatát követve, nem készült fel rugalmas intézkedésre, gyors beavatkozásra, mert 41-féle tankönyvet késve jelentetett meg, mert az 5 terjesztő vállalat között a tankönyvelosztást nem a tényleges igény felmérése alapján, hanem az előző tanévi rendelések alapján állapította meg.
A terjesztést végző Piért-vállalatok felelősek azért, mert részben a rövid idő miatt, előzetes kipróbálás nélkül vették használatba az e célra írt számítógépes programokat, és azért, mert a terjesztésnél görcsösen ragaszkodtak a leggazdaságosabb útvonalakhoz, s nem vették kellően figyelembe a rendelések időpontját. Márpedig nem mindegy az, hogy a tavasszal leadott eredeti igényét nem kapja meg egy iskola szeptember végéig vagy csupán a pótigény teljesítése késik.
A tankönyvszállítás elhúzódásának okozói helyenként részben maguk az iskolák voltak, pontatlan rendeléseikkel, az ebből eredő sok visszáruval, néhol irreális jutalékigénnyel, a reklamációknál az eredeti rendelés és a pótrendelés el nem különítésével, a tankönyvszállítás fogadására biztosított szűk időkeretekkel.
Értesüléseim szerint november 9-én megjelent az utolsó tankönyv is, tehát ma már csak ott lehet hiány, ahol vagy a megrendelés, vagy a szállítás pontatlan volt.
A központi elosztási rendszer piaci viszonyokra való átállása zavarokkal is jár. A piac szereplői most tanulják feladataikat. Ebbe a folyamatba az állam közvetlenül nem avatkozhat be. Ma már mintegy 1200 kisebb-nagyobb könyvkiadó működik az országban. Közülük száznál több jelezte, hogy részt kíván vállalni a tankönyvek megjelentetésében.
Az eddigi tapasztalataink kedvezők velük kapcsolatban. Ezúton kérek elnézést a kiadók és a terjesztők nevében is mindazoktól, akik önhibájukon kívül megkésve jutottak egy-egy tankönyvhöz. A minisztérium részéről azt tudom ígérni, hogy a következő tanév előtt szigorúbb feltételekkel, körültekintőbben fogjuk a szerződéseket megkötni, és idejében fogjuk az iskolákat tájékoztatni az esetleges változásokról.
Köszönöm a figyelmüket, kérem a válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir