KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)

Full text search

KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)
KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Urak! Vissza kell térnem október 13-ai, de befejezni nem hagyott interpellációmhoz. Akkor is hangoztattam, és most is szeretném hangsúlyozni, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg-i kisgazda vezetőknek 1989 tavaszán is az volt a véleményük, és ma is az, hogy megfelelő garanciák mellett, mint soha vissza nem térítendő segélyt kell odaadni az újrakezdő gazdáknak azt a támogatást, amit a kedvezőtlen adottságú termelőszövetkezetek kaptak évtizedeken át, minden évben. Ezt a véleményt változatlanul fenntartom, és ehhez képest gyenge lábon áll Sárossy államtitkár úrnak az a vélekedése, miszerint a mezőgazdaság tőkeellátását szolgálja – idézem –: "A reorganizációs program, melyre a jövő évi költségvetési előirányzat három milliárd forintot irányoz elő." – eddig az idézet.
Először is: e tárgyban intézkedő 173/1991-es kormányrendelet csak jóindulattal, külön értelmezés, valójában csak belemagyarázás alapján vonatkoztatható az újrakezdőkre, illetve magángazdákra. Olvassa el bárki, meggyőződhet róla.
Másodszor: a rendeletben kilátásba helyezett hitel- és kamattámogatás csak pályázat útján, bonyolult adminisztrációs eljárás útján nyerhető el. Nehéz munkában megkérgesedett tenyerű, írásbeli munkához nem szokott emberek számára ez egy cseppet sem teszi vonzóvá.
És végül: mi hárommilliárd forint a mezőgazdasági kisüzemek talpraállításához, amikor 600000 forintnál kezdődik egy valamirevaló traktor – esőcsepp a tengerben.
A holland mezőgazdaság hiteligénye 1988-ban 26 milliárd holland forint volt az Agrárgazdasági Kutató- és Informatikai Intézet adatai szerint. Pedig ott beállt, jól működő mezőgazdaságról van szó, ahol nem kell mindent újra az alapoknál kezdeni.
Kupa Mihály expozéjából értesülhettünk a mezőgazdasági fejlesztési alap létrehozásáról. Ez iránt is érdeklődtem. Illetékes helyről kapott tájékoztatás szerint az alap megszervezése feltétlenül hasznos, jó dolog lesz. De máris mondhatom, igazában nem oldja meg a hitelt és a hitelezés roppant gondját. Nem tudom megérteni, miért nem lehet célirányos intézményeket létrehozni, ahol egyszerűen a falu, a vidék a parasztságtól és a kispolgárságtól idegen eljárások mellőzésével lehet pénzhez jutni. Miért nem lehet külföldi tőke bevonásával visszaállítani a földhitelintézetet?
Végül, hízelgek magamnak azzal, hogy legalábbis érzékelem az ország szédületes gondjait. Mégis kérdezem: miért nem lehet a mezőgazdasági kisüzemek ügyében kardinálisan intézkedni? A tüneti kezelés ugyanis hitem szerint sehová sem vezet, és senki se vegye bántásnak – mert nem a kritizálás, hanem a helyzet őszinte feltárása vezet –, három-, öt-, hatmilliárd forintokkal nem lehet talpraállítani és működőképessé tenni a magyar mezőgazdasági kisüzemeket, se a kiscsaládi gazdaságokat, se az úgynevezett farmergazdaságokat.
A mezőgazdaság intenzív fejlesztése, strukturális átalakítása tőkeigényes folyamat. Ehhez fejlett, kifejezetten a mezőgazdaság támogatására létrehívott bankhálózatra van szükség. (Az elnök poharát megkocogtatva figyelmeztet az időre.) ., hosszú lejáratú hitelekkel, sűrű fiókhálózattal, ügynökökkel, pénzügyi és gazdasági szaktanácsadással, és mindazokkal az intézményekkel, amelyek a hitelnyújtás gyakorlatát Nyugat-Európában jellemzik.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir