KÁVÁSSY SÁNDOR (FKgP

Full text search

KÁVÁSSY SÁNDOR (FKgP
KÁVÁSSY SÁNDOR (FKgP )
Köszönöm, Elnök Úr. Köszönöm, Miniszter Úr, a választ.
A hitel ma a magyar vidék egyik legégetőbb problémája, vidéken értve az agrár kisvárost, a falvakat, a parasztságot, a kispolgárságot és tágabban az agrártermelőt. A múlt században, amikor Széchenyi megírta a Hitelét, nem volt ennyire égető, mert akkor legfeljebb egy-két anglomán arisztokratának, vagy egy-két nagyralátó középbirtokos nemesnek volt a problémája.
Ma ez népprobléma. Hogy mennyire az, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a nyáron, amikor Nagyecseden megfordultam és fogadónapot tartottam, a kisgazdák elsőként is azt a kérdést szegezték nekem, honnan kaphat a magyar paraszt olcsó hitelt. És kiemelném itt azt, hogy olcsó hitelt. Mert ugye az olcsó hitel az hosszú lejáratú hitel, ez az egyik dolog.
A másik, amire szeretnék utalni, tisztelt miniszter úr az, hogy ebben az országban egyszer már felépítették a kapitalizmust, és a szakértők szerint nem is rosszul. Tehát azokat az intézményeket, amelyek akkor jól működtek, igenis új életre kell kelteni, és nem kell feltalálni újra a meleg vizet, és ezek közé tartozik a földhitelintézet is, ami egyébként germán eredetű volt, mert nagyon jól tudjuk, a földhitelintézet nem más, mint a Boden Creditanstallt-nak a tükörfordítása.
Tehát nekem eszem ágában sem volt az, hogy itt idegen kézre játsszuk a magyar földet, mint ahogy ezt miniszter úr itt megpendítette. Még a feltételezést is sértőnek kell tartanom.
Továbbá az a véleményem, hogy mindig arról beszélünk, hogy a Nyugathoz kell közelíteni, a Nyugathoz kell csatlakozni, hát akkor a hitelügyben is vegyük át a nyugati formákat. Van pont elég pozitív példa. A 40 évre szóló hitel és aztán egy sor olyan dolog, amit igenis lehet adoptálni, és engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatosan hadd idézzek egy adatot, amit nem érdektelen a tisztelt Ház tudomására hozni. Franciaországban 1991-ben 2,5%-os inflációs ráta mellett a nem támogatott agrárhitelek átlagos kamatlába 10% volt, a támogatottaké pedig 5,5%. (Eörsi Mátyás: De ott nincsenek kisgazdák a Parlamentben!) Igen, de vannak földbirtokosok, akik értik a témát.
A másik. Németországban 3,5% mellett 11-12%-os a kamat és 5-6%-ra kapja meg a hitelező a kamattámogatás mellett. Én tudom jól, hogy nem lehet átvenni ezeket az intézményeket, illetve ezeket a rendszereket minden átszámítás és a körülmények figyelembevétele nélkül, de szeretném, ha ezek mintául szolgálnának ennél az intézménynél.
A választ elfogadom (Derültség, taps.) mert az a gondolat, hogy a földhitelintézet felállításával nyitott kapukat döngetek, ez számomra megelégedéssel nyugtázható. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir