KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! A dilemma valóban ismert volt. Föl is vetettük felszólalásainkban, szívesen tájékoztatom önt utólag a jegyzőkönyv egy példányával arról, hogy mit mondtunk erről a vitában.
Azt gondolom, hogy ha ön a válaszában arra utal, hogy a jogállamiság folyamat, és egyetlen törvénynek sem önmagának kell megfelelnie, hanem a jogállamiság követelményeinek, és egyetlen törvény sem lehet a meghozatala pillanatában tökéletes, akkor elfogadom a válaszát.
Ugyanakkor ön mind a három kérdésre azt válaszolta, hogy ez a Parlament csak hibátlan és tökéletes törvényeket hozhat, márpedig minden tiszteletem a törvényhozó testületé, de ahogy az Alkotmánybíróság döntései bizonyítják, előfordul, hogy téved.
Az első kérdéssel kapcsolatban: az önkormányzatok demokratikus megválasztása nem azt jelenti, hogy a hatalmi ágak megosztásának jogállami követelménye alól mentesek. Tehát természetesen elfogadom, hogy egy demokratikus önkormányzatnak megvan a maga döntési kompetenciája. Azt már nem fogadom el, hogy más demokratikus testületek véleménynyilvánítási jogával ez a kompetencia nem korlátozható, de természetesen nem tudom elfogadni, hogy egy nagyon fontos állampolgári jogot, a bíróság előtti jogorvoslat lehetőségének jogát az önkormányzatok önállósága megkérdőjelezze.
A második kérdésre sajnos nem kaptam választ, hiszen a kérdésem arra vonatkozott, hogy mi az eljárás akkor, hogyha a vezetőnek nem volt eredeti munkaköre az adott munkaszervezetben. Ez nagyon gyakran előfordul, hogy kívülről neveznek ki vezetőt egy intézmény élére.
Végül a harmadik kérdéssel kapcsolatban azt hiszem, egy csöppnyi magyarázattal tartozom. Nem vagyok fegyelmipárti, tehát semmi esetre sem keresek a fegyelmihez olyan formális szabályokat, amelyek kekeckedésnek tűnnek. Mégis azt kell mondjam, hogy ennek a törvénynek az ismeretében a fegyelmi eljárás a munkavállaló és a vezető számára biztosíték, hiszen ritkán követnek el olyan vétséget, ami miatt az elbocsátás fegyelmi büntetésével kellene élni. Nagyon nehezen tudnám tudomásul venni, hogy egy iskolaigazgató mulasztását a kórházigazgató mérlegelje, a kórházigazgató fegyelmi ügyében pedig a művelődési intézmény vezetője lenne az illetékes. Nem hiszem, hogy a jogkörök ilyen összezavarása segítené az önkormányzati intézmények munkáját.
Fájdalommal nem fogadhatom el a kérdésemre adott válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir