SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Full text search

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szívesen emlékezem vissza azokra a félelemmel és örömmel vegyes napokra augusztus végén, amikor még diák voltam, és megkaptuk az első tankönyveket. A magyar kisdiákok egy jelentős része ebben az évben nem részesülhetett ebben az élményben. Persze, nemcsak ebben az élményben nem részesülhettek, hanem most már november közepét írjuk, és mindmáig nagyon sokan nem kapták még meg a tankönyveiket – legalábbis az általam képviselt soproni választókerület iskoláinak egy jelentős részében ez a helyzet. Ilyen tankönyvek hiányoznak, mint matematika, 2. osztály: 44 db; nyelvtan, 5–6. osztály: 100 db; földrajz, 7. osztály: 111 db – ez a soproni Lakner Kristóf általános iskola listája. De vannak más városokból is hasonló listák: Mosonmagyaróvárról a Fekete István általános iskolának a 3. osztályos német nyelvkönyve, a 7. osztályos földrajz nyelvkönyve és a 4. osztályos "I. Atlasz" című tankönyve hiányzik.
Tankönyvek nélkül természetesen nem lehet tanítani. Ennek következtében a magyar iskolákban vagy valamilyen pótmegoldáshoz folyamodnak, vagy pedig tankönyv hiányában lemásoltatják vagy lediktálják a diákoknak a tankönyv tartalmát.
Úgy gondolom, hogy ez meglehetősen botrányos, és a pedagógusok eddigi tapasztalatai szerint ilyen még nem volt. Ilyen típusú szervezetlenség a tankönyvterjesztésben még soha sem volt. A minisztérium által az idén bevezetett új tankönyvterjesztési rendszer meglehetősen negatívan vizsgázott. A Piért, amelynek felelőssége – monopolszerződés alapján – ezeknek a tankönyveknek a kiszállítása volt, késedelmesen szállította már a tavalyi tanévben megrendelt tankönyvek egy jelentős részét. Természetesen az országban nem mindenhol ugyanez a helyzet – én igazán hitellel a saját választókerületemről tudok nyilatkozni, ahol nagyon súlyos a helyzet, szinte minden iskola érintett ebben.
A monopolhelyzetét használva, illetve monopolhelyzetébe csak most beletanulva, a Piért október elején sem válaszolt azokra a kérésekre, amelyeket az iskolák hozzá intéztek, és akkor kérdeztek vissza, hogy mégis, milyen tankönyvek hiányoznak. Úgy gondolom, hogy ez nem megfelelő megoldás.
Interpellációmban a következő kérdésekre szeretnék választ kapni:
Milyen intézkedéseket tett a minisztérium a '92–'93-as tanév előkészületeként a megfelelő tankönyvellátás érdekében?
A következő inkább szónoki kérdés: kit terhel a felelősség a tankönyvterjesztésben tapasztalható szervezetlenségért, hiszen a 47/1990-es kormányrendelet, a művelődési és közoktatási miniszter feladat- és hatásköréről szóló jogszabály 2. §-a ezt rögzíti, ezért a minisztérium a felelős – de szeretném hallani a minisztérium véleményét ezzel kapcsolatban.
Ami itt igazán égető kérdés – hiszen a felelősség tisztázása valóban nagyon fontos, és mi törvényhozók e tekintetben próbáljuk ellenőrizni a Kormányt, de igazából az a kérdés, hogy mikor tanulhatnak valójában tankönyvekből a magyar diákok, vagyis mikorra várható az idei tanévben a hiányzó tankönyvek eljuttatása valamennyi iskolához.
Sajnos, ez a kérdés még ma is aktuális, annak ellenére, hogy interpellációmat körülbelül három héttel ezelőtt nyújtottam be, és az alapul szolgáló adatok a tankönyvhiányokról még korábbiak. Ez a helyzet máig sem változott jelentősen.
Milyen intézkedéseket tervez a minisztérium a hasonló terjesztési problémák megelőzése érdekében, és mikor tanulhat tankönyvből a magyar diák?
Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir