SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Full text search

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Válaszát megköszönöm és úgy gondolom, hogy az az őszinte hang, amely itt elhangzott, az meglehetősen ritka a magyar Parlamentben az interpellációk során, ennek következtében a választ elfogadom.
Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nem elegendő az, hogyha most ezzel lezárjuk itt az ügyet és ezután nem foglalkozunk vele. Nagyon fontosnak tartom azt – fontosnak tartanám –, hogy az Országgyűlés frissen létrejött oktatási bizottsága a tankönyvterjesztéssel és a tankönyvkiadással kapcsolatos kérdéseket minél előbb alaposan megtárgyalja. Úgy gondolom, hogy ez elkerülhetetlen.
A helyzeten természetesen és a felelősség elvállalásában és abban, hogy a minisztérium bevallotta az ezzel kapcsolatos hibáját, nem változtat az, hogyha azokon a helyeken, ahol a tankönyvek még jelenleg is hiányoznak, hiszen az oktatás elemi feltételei hiányoznak ezáltal.
Úgy gondolom, hogy a minisztériumnak mindenképpen körültekintően kellett volna eljárnia egy szerződés megkötésénél, lehetőleg például egy jogász felvételével vagy hasonlóval, hiszen az államtitkár úr a Magyar Hírlap hasábjain is elismerte azt – és most is hallhattuk –, hogy rossz szerződést kötöttek, olyan dolgokat nem vettek bele a szerződésbe, amely pontosan egy ilyen átmeneti helyzetben, az átmeneti nehézségek kiküszöbölésére elvárható lett volna. Tehát lehet, hogy ezzel még bizonyos peres igényeiktől is elestek.
Én azt a folyamatot, amelyben a tankönyvkiadást és általában mindenfajta eddigi állami monopoltevékenységet magáncégek, illetőleg a piaci verseny számára kívánjuk megnyitni, támogatom, de úgy gondolom, hogy ezt csak nagyon körültekintően lehet és a Művelődési Minisztérium számára mindenképpen szintén meg kell tanulni a piaci körülmények között való élést és én ezzel a kiegészítéssel tudom elfogadni államtitkár úr válaszát. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir