TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Kapcsolódnék az ön bevezető mondatához, amely szerint óriási vihart kavart az elmaradott térségek fejlesztéséről és a munkahelyteremtést szolgáló lehetőségekről szóló 97/1992-es kormányrendelet. Valóban, én is úgy gondolom, hogy felkavarta azt az állóvizet, amibe a falusi társadalom fejlesztések hiányában az elmúlt évtizedekben kényszerült. Példaként említeném az egyik legsúlyosabban elmaradt térséget, Szabolcs-Szatmár megyét, ahol az elmúlt két évben több fejlesztés valósult meg, mint az elmúlt negyven évben összesen. Ez a támogatási rendszer az elmaradott térségek felzárkóztatását szolgálja ott, ahol a hátrányos helyzetek összefüggő térségre terjednek ki.
A jelenlegi lehatárolásra szolgáló adatok valóban nem frissek, 1989-es és '90-es adatokkal kellett dolgoznunk, a KSH ezt tudta rendelkezésünkre bocsátani.
Az elmaradott területek meghatározása terén annyira lehetünk igazságosak, amennyire a statisztikai adatok kifejezik az elmaradottság tényét. Kétségtelen, hogy az elmaradottság komplex jelenség, tehát igazán pontos normatív meghatározás tulajdonképpen nincs. Éppen ezért én messzemenően egyetértek önnel, hogy rendkívüli körültekintéssel kell – és így is kívánunk – eljárni.
A jelenlegi lehatárolás alapját képező 30 változós matematika-statisztikai módszer helyett egy egyszerűbb normatív módszer alkalmazásán dolgozunk.
Most már a konkrét kérdéseire válaszolva: természetesen a települések paraméterei alapján határozzuk meg az elmaradottság tényét. Az érintett tárcákkal meghatároztuk az elmaradottságot legjobban kifejező mutatókat. Néhányat hadd említsek, csak példaként, ezek közül: az egy főre jutó személyi jövedelemadó, az infrastrukturális mutatók, elvándorlási mutató, korosztálymegoszlás, vagy az átlagos aranykorona értéke és így tovább. Tehát erre fog támaszkodni az 1993. évi támogatási feltételeket szabályozó kormányrendelet. Ezeknek a mutatóknak az alapján a KSH minősíti a településeket.
Jelenleg dolgozunk az 1993. évi pályázati feltételeken. Alapvető szempont a források és az igények összhangjának a megteremtése. Itt jegyezném meg, hogy az 1993. évi szűk keretek és a már megkezdett programok jövő évi determinációi – tehát az alapot terhelő kiadások – nem teszik lehetővé a támogatható célok, illetve a települések számának –, hogy ugyancsak képviselő úr szavait idézzem – nyakló nélküli kiszélesítését. Az elmaradott térségekbe jelenleg majdnem ezer település tartozik. Ezek növelése esetén a felülvizsgálat ki- és besorolást egyaránt feltételez.
Továbbá az átfedések megszüntetése céljából pontosítjuk a munkamegosztást – és ezt szeretném hangsúlyozni – a területfejlesztési alap, a foglalkoztatási alap és az új mezőgazdasági fejlesztési alap között. Mégis a legjelentősebb változás a támogatás módjában várható, ugyanis eddig csak vissza nem térítendő támogatást ítéltünk oda, ezután az eszköztár kibővül visszatérítendő támogatásokkal is, így például hitelgarancia-vállalás lehetőségével, a hitelekhez nyújtható kamattámogatásokkal, illetve meghatározott ideig tőkerészesedés vállalásával is.
Végül az utolsó kérdésre válaszolnék. A társközségek eltérő adottságai megjelennek a helyi társadalmat és gazdaságot, illetve infrastrukturális ellátást leíró mutatókban, így azok nagyobb valószínűséggel kerülhetnek be a támogatható települések körébe.
Mindezek mérlegelésével kérem válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir