JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter:

Full text search

JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter:
JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A magyar Kormánynak a bős–nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatban az elmúlt napokban tett lépéseiről szeretném önöket tájékoztatni.
Elöljáróban azonban leszögezem, hogy a vezetésem alatt álló Külügyminisztérium mindenekelőtt a kérdés külpolitikai vonatkozásait képviseli, és a tárgyhoz tartozó egyéb szakkérdésekben továbbra sem veszi át az illetékes más kormányszervektől a felelősséget.
A tisztelt képviselők nyilvánvalóan jól ismerik annak a jegyzőkönyvnek a tartalmát, amelyet Londonban parafált a magyar Kormány képviseletében tárgyaló Martonyi János államtitkár, és amely mindenképpen jó irányba történő elmozdulást hozott abból a helyzetből, amely az építők egyoldalú lépései és a csehszlovák szövetségi kormány elégtelen fellépése miatt kialakult.
A magyar Kormány a vitarendezési eljárási megállapodást tartalmazó jegyzőkönyvben foglaltak közül 4 kérdésnek tulajdonít alapvető fontosságot. Ezek az alábbiak: a Duna vízmennyiségének változatlanul hagyása, a további munkálatok leállítása, a hajózási és a nemzetközi bíróság határozatának elfogadása.
A Kormány a parafálás másnapján jóváhagyta a jegyzőkönyvet, ugyanakkor megerősítette azon álláspontját, hogy a Duna elrekesztése, az úgynevezett ideiglenes pótmegoldás egyoldalú kiépítése sérti a Magyar Köztársaság szuverenitását és területi integritását.
A Duna hajózási fővonalának cseh és szlovák területre térítése a határ jellegének önkényes megváltoztatását jelenti, amit a magyar Kormány kifejezett tiltakozása ellenére hajtottak végre. Tény, hogy a jogsértés a londoni jegyzőkönyvben foglaltak ellenére továbbra is fennáll.
A magyar Kormány reméli, hogy a csehszlovák szövetségi kormány és a szlovák kormány a lehető leghamarabb, a küszöbön álló ülésén hozzánk hasonlóan jóváhagyja a londoni megállapodást és természetesen be is tartja azt minden részletében.
Ezt várjuk el 1993. január 1-je után is, amikor az ügyben várhatóan a szlovák kormány válik jogilag is illetékessé. Ellenkező esetben felmerülhet a kérdés: képes-e Szlovákia Csehszlovákiától jogokat örökölni?
Kormányom köszönettel tartozik az Európai Közösség bizottságának és elnökségének, hogy mindent megtett a megállapodás megszületéséért. Ugyanakkor Magyarország reméli, hogy az Európai Közösség a továbbiakban is teljes politikai és gazdasági súlyával síkra száll a vitarendezési eljárási megállapodásban foglaltak megvalósulásáért.
A jegyzőkönyv 1. pontjában előírtaknak megfelelően elvégezte munkáját a háromoldalú ténymegállapító bizottság, és jelentését megküldte az Európai Közösség bizottságának Brüsszelbe.
Információink szerint a jelentés igen alapos munka, rögzíti a nézeteltéréseket is. A dokumentum alternatív javaslatokat tesz a munkálatok felfüggesztéséről és többek között reális értékelést ad olyan dramatizált beállításokról is, mint az árvízveszély valószínűsége.
A ténymegállapító bizottságnak az Európai Közösség részéről kiküldött tagja – a mai munkaszüneti napra való tekintettel – várhatóan kedden tesz szóbeli jelentést Brüsszelben az EK bizottsága előtt.
A magyar Kormány az Európai Közösségek közreműködésével folytatott tárgyalásoktól elsősorban a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer jelentette ökológiai és műszaki problémák valós feltárását, az esetleges katasztrófa elkerülését és mind a környezet, mind a térségben élő magyar és szlovák, valamint osztrák lakosság számára elfogadható, távlatos megoldást hozó állásfoglalást, illetve javaslatokat vár.
A Hágai Nemzetközi Bíróságtól a BNV által felvetett nemzetközi jogvitára várunk megoldást. Ezért a magyar Kormány változatlanul illetékesnek tartja e bíróságot a vitás kérdés megválaszolásában.
A kibontakozás érdekében készek vagyunk arra, hogy elfogadjuk a csehszlovák szakértők múlt pénteken tett javaslatát és tárgyalásokat folytassunk a csehszlovák féllel a Hágai Nemzetközi Bírósághoz intézkedő közös kereset kidolgozására.
Ennek a közös keresetnek a megvalósulása esetén, és csak ekkor, készek vagyunk visszavonni saját, egyoldalúan benyújtott keresetünket, ami egyébként csak akkor érne valamit, hogyha Hága megkeresésére a csehszlovák fél elfogadná.
A magyar Kormány érdekelt abban, hogy a nemzetközi bíróság, esetleg más nemzetközi, választott bíróság mielőbb kezdje meg a jogvita megszüntetését célzó tevékenységét.
A magyar Kormány több mint kétéves törekvése egyértelműen azt tükrözte, hogy el akarja kerülni a kérdés politikai síkra terelődését és más kérdésekkel való összekapcsolását. Ezt a törekvést azonban – önhibáján kívül – nem sikerült maradéktalanul érvényesítenie.
(15.20)
Kormányom azonban továbbra is mindent elkövet a nemzetközi jogvita kultúrált, békés és távlatos rendezéséért.
Az Európa Parlament elmúlt heti döntése és az Európai Közösségek bizottságának nyilatkozatai, Andriessen alelnök hozzám intézett levele, a londoni jegyzőkönyv gyors magyar jóváhagyásának brüsszeli visszhangja mind azt tükrözi, hogy a nemzetközi közvélemény egyre jobban tisztában van azzal, kit terhel a felelősség a kialakult helyzetért, és értékeli a felelős és konstruktív magyar magatartást.
A magyar Kormány annak a felelősségnek a tudatában cselekszik, amely a magyar lakosság előtt terheli a múlt e súlyos – bár korántsem egyetlen – örökségének felszámolásában. A Kormány felelőssége ugyanakkor e kérdés kapcsán is kiterjed a hazánk és a térség stabilitásának megőrzésére, biztonságának fenntartására. Ez kivételesen nehéz akkor, amikor egyes, a vitás kérdésben illetékes külföldi politikusok a nemzetközi érintkezésben teljesen szokatlan hangnemű és teljességgel megalapozatlan kijelentéseket tesznek.
E múlt heti nyilatkozatokra az MTI-n keresztül válaszoltam. Itt csak azt ismételném meg, hogy a magyar Kormány nem kíván polémiát folytatni. Meggyőződésünk szerint politikánk, tetteink magukért beszélnek.
Idetartozik az is, ki, milyen környezetet kíván szabadságát visszanyert népének biztosítani.
Befejezésül tájékoztatni szeretném a tisztelt képviselőket arról, hogy kértem a Külügyminisztérium parlamenti titkárságát: az Európa Parlamentnek a bősi kérdésben lefolytatott vitájáról rövid írásos tájékoztatást juttassanak el a frakciókhoz. Ennek kapcsán Kormányom nevében köszönöm azoknak a magyar parlamenti képviselőknek – kormánypártiaknak és ellenzékieknek – a tevékenységét, akik Strasbourgban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a magyar álláspontot támogató döntés megszülethessék. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)
Karagyorgyevics Sándor szerb trónörökös és kísérete köszöntése

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir