KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A társasági adóról szóló törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslat 1993. január 1-jétől meg szándékozik engedni, hogy a vállalkozások az 50 ezer forint alatti eszközöket két év alatt számolhassák el költségeik között. Megjegyzem csak, hogy ez a szabályozás 1991-ben is érvényben volt.
Ugyanakkor viszont most a jogszabály azt mondja, hogy 1993. január 1-jétől engedi meg ezt a szabályt, és ekkor az a helyzet áll elő, hogy azok a vállalkozások, amelyek 1992-ben szereztek be 50 ezer forint értékhatár alatti tárgyi eszközt, ennek az értékcsökkenését 5 év alatt számolhatják el, aki viszont ezt '93. január 1-je után teszi meg, az két év alatt számolhatja el. Következésképpen ez a szabály már megint egy olyan szabály lenne, ami különbséget tesz vállalkozó és vállalkozó között.
Ezért mi Lotz Károly képviselőtársammal azt javasoljuk, hogy ez a szabály vonatkozzon a '92. december 31-e előtt használatba vett tárgyi eszközökre is. Belátjuk azonban a bizottsági vita alapján, hogy ez jelentős terhet róna a költségvetésre is, hiszen a '92. december 31-e előtti eszközök azok is, amelyeket például 1980-ban vettek használatba sokkal nagyobb értéken, és az értékcsökkenés következtében változott az értékük 50 ezer forint alattivá. Ezért megváltoztattuk korábbi módosító indítványunkat, és most azt javasoljuk, hogy az 1992. január 1-je után beszerzett eszközök esetében is lehessen ezt a szabályt alkalmazni oly módon, hogy a vállalkozó '92-ben az akkori szabályok szerint elszámolt értékcsökkenési leírásával csökkentett beszerzési értéket 1993-ban teljes egészében írhassa le költségként.
Ebben az esetben megvalósul a törvényhozónak az a szándéka, hogy két év alatt számolhassa el az ilyen tárgyi eszközöket költségként a vállalkozó, a továbbiakban pedig most már minden vállalkozóra ugyanez a szabály érvényesül.
Ezen javaslatunkat, illetve ennek szellemét a költségvetési bizottság támogatta, de az a szövegjavaslat, amit ott támogatott, nem volt elég precíz, ezért csatlakozó módosító javaslatot nyújtottunk be. Még egyszer hangsúlyozom, a költségvetési bizottság támogatta a javaslatunkat. A Kormány képviselője nem támogatta a javaslatunkat, önök azonban ettől ne zavartassák magukat, támogassák nyugodtan. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir