SZENDREI LÁSZLÓ, DR. (MDF)

Full text search

SZENDREI LÁSZLÓ, DR. (MDF)
SZENDREI LÁSZLÓ, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mit nem adnék, ha képviselőtársaim és a tisztelt Ház figyelmét magamra vonhatnám addig a pár pillanatig, ameddig egy módosító javaslatunkat ismertetném. Most, a törvényhozás fő idényében százszámra kapjuk a különböző módosító javaslatokat, ki-ki a saját érdekét képviselve. Most én is egy ilyen módosító javaslatra hívnám fel az önök és a közvélemény figyelmét.
Hogy úgy mondjam, össztársadalmi sikerünk egyik területe a sport, ami hála Istennek eddig pártsemlegesen is működik. Talán helyesebb lenne azt mondani, hogy működne, ha ennek anyagi háttere is megoldódna. Az Országgyűlés felelősséggel tartozik azért, hogy a sport támogatásának jogszabályi feltételeit megteremtse. Sportbarát jogszabályi háttérrel talán kellő időben kialakulna az az önkéntes adományozó, adakozó réteg, amely minden társadalomban egyik fő tényezője, ha nem az alapja a sport finanszírozásának. Négy képviselőtársammal éppen ezt a fő tényezőt, vagy ha úgy tetszik alapot kívánjuk megteremteni e törvényjavaslathoz benyújtott 7135-ös számú módosító javaslatunkkal.
Úgy gondoljuk, megérett az idő arra, hogy a társaságok jövedelemadójának megállapításakor a sport bármely területére szolgáló kötelezettségvállalást éppen olyan össztársadalmi érdeknek tekintsük, mint például a műemlékvédelmet, az oktatást, vagy a vallási célt.
(16.40)
Viszont ezzel együttjár az, hogy éppen ilyen kedvezménnyel számoljon az, aki önkéntesen adakozik. És ez a módosító javaslatunk. A törvénynek lehetővé kell tennie, hogy az, aki sportcélokra jövedelméből önként adakozik, az adományával csökkenthesse az adóalapját. Ennek a szándéknak az elfogadására és a támogatására kérem a javaslatot tevő társaimmal a tisztelt Országgyűlést.
Arra is felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy javaslatunkhoz csatlakozó módosító javaslatot nyújtott be Bakó Lajos képviselő úr a 7873-as sorszám alatt, amely annyiban változtatja meg az eredeti javaslatot, hogy a testnevelési és sportcélú támogatást emeli a kedvezmény körébe. Mivel a csatlakozó módosító javaslat pontosabban és bővebben fedi szándékunkat, ezért ezt a javaslatot tevő társaimmal együtt támogatjuk.
Ugyancsak szükségesnek tartom megjegyezni – Körösfői képviselőtársamhoz hasonlóan –, hogy ugyanilyen tartalmú javaslatunk van a magánszemélyek jövedelemadójának a módosításához, és mivel az idővel is szeretnénk takarékoskodni, ezt a figyelemfelhívást e törvényjavaslat részletes vitájának a tárgyalásakor nem ismételném meg. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir