VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy néhány szóban reagáljak a pénzügyminiszter úr által elmondottakra.
Frakciónk is úgy véli: nagyon fontos, hogy mind a tárgyalás eljárását, mind a tárgyalás eredményeit valamilyen módon összegezzük, ezeknek az eredményeit, konzekvenciáit levonjuk. Itt két kérdésre szeretnék elsősorban kitérni.
Elsősorban arra, hogy honnan eredeztethető ez a válság vagy ez az állapot, amihez egy hétvégi megegyezés nyújtott valamilyen módon segítséget. Mindenképpen szólni kell a költségvetés irányelveinek vitájáról. Mi történt az ősz folyamán?
Elsőként is nem egyeztetett az Érdekegyeztető Tanáccsal a Kormány, másodsorban pedig nem egyeztetett a Parlamenttel, a parlamenti pártokkal. Hadd tegyem hozzá, itt nem elsősorban az ellenzéki pártokról van szó, a Kormány a saját koalíciós partnereivel sem egyeztetett ebben a kérdésben, hiszen legélesebben – azt lehet mondani – majdhogynem a kisgazda 36-os frakció és a Kereszténydemokrata Néppárt támadta ezeket a költségvetési irányelveket.
Ezzel kapcsolatban tehát elmondhatjuk, hogy a mai, kialakult zavaros helyzetért elsősorban önöket, a szemben lévő oldalt terheli a felelősség, hiszen ez az eredmény vezethetett oda, hogy a Parlament érdemben nem is szavazott az irányelvekről. Erről nem történt szavazás, és ez valamilyen módon elvezethetett oda, hogy egy külső megállapodásra kellett ebben a kérdésben törekedni.
A másik kérdés: milyen komolysággal került beterjesztésre ez a költségvetés? Az ellenzéki pártok elmondták ebben a kérdésben az álláspontjukat. Nem tartottuk sem megalapozottnak, sem komolynak ezt a költségvetési előkészítést és tervezetet, hiszen oly kérdések nem voltak benne tisztázva, mint az áfa-kulcsok kérdése.
Emlékezzenek rá, tisztelt képviselőtársaink, hogy a vita menetében kaptunk teljesen más áfa-kulcsokkal egy előterjesztést, és ahhoz semmilyen számadatokat, számításokat nem mellékelt nekünk a Kormány.
A komolyságra még egy példát hadd említsek fel: egy héttel ezelőtt a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott, hogy a Kormány fontolgatja a költségvetés sarokszámainak a megváltoztatását, hiszen minek tekinthetjük azokat, amikor alapvető, bevételi oldalt meghatározó számokat módosítani kell. Ha ezeket a Kormány meg kívánja változtatni, komoly eljárásnak azt hiszem nem lehet nevezni.
Tehát én úgy vélem, hogy bár formailag eleget tett a Kormány az államháztartási törvényben előírtaknak, de azt a lehetőséget, ami benne volt ebben a költségvetésben; hogy ennek a költségvetésnek a gerince igenis eltörhető, ezt november végére sikerült eltörni.
Másik része a költségvetésünknek a számszaki rész. Most itt nem akarok a megállapodás számszaki részével foglalkozni, de mi úgy érezzük, hogy továbbra sem megalapozott ez a költségvetés. Ez a számszaki rész teljesen felborult. A bevételi oldal, szerintünk, abszolút mértékben nem tartható.
Tehát úgy ítéljük meg, hogy semmivel sem vagyunk könnyebb helyzetben, mint tavaly. Itt, a részleges vita megnyitása előtt és az általános vita lezárása után, kaptunk egy teljesen új koncepciót. Úgy ítéljük meg, szerencsésebb és célszerűbb lett volna, ha a Kormány ezeket a módosításokat benyújtja és valamilyen módon sor kerül az általános vita újramegnyitására, hiszen – mint ahogy elmondtam – nem tarthatók azok a sarokszámok, amelyek jelenleg ebben a költségvetésben összegezve szerepet kapnak.
Összegezve: úgy gondolom, hogy most valóban eredményesnek és pozitívnak tarthatjuk a hétvégi megállapodásokat, ám úgy gondolom, hogy a Kormány számára ez az öröm átmeneti lesz. Én nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, mint 1992-ben, hogy már februárban interpellálni kell a pénzügyminiszter úrhoz a hiány tarthatatlansága tárgyában. Úgy véljük tehát, hogy a helyzet gyakorlatilag azonos az 1991 végivel. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir