TELLÉR GYULA (SZDSZ) a napirendi pont előadója:

Full text search

TELLÉR GYULA (SZDSZ) a napirendi pont előadója:
TELLÉR GYULA (SZDSZ) a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kormány foglalkoztatáspolitikai koncepciójának benyújtásáról szóló országgyűlési határozati javaslatommal kapcsolatban az indoklásomat a beterjesztés alkalmával volt módom részletesen kifejteni. Úgy gondolom, hogy ezt az indoklást most teljes terjedelmében nem volna célszerű megismételni, hiszen emlékezhetünk rá. Mégis, a legfontosabb pontjait felidézem ennek az indoklásnak.
A Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint 1993 nyarára mintegy 900 ezer fős munkanélküliség várható. Ha tekintetbe vesszük azokat a munkanélkülieket, akik a nyilvántartásból már kikerültek, akkor ez a szám elérheti, sőt, meghaladhatja az 1 millió főt – ez 20%-os munkanélküliség.
Indoklásomban részletesen foglalkoztam ennek a munkanélküliségnek a hatásaival – részint a közvetlen, társadalmi hatásaival, részint pedig a politikai hatásaival, és azzal, hogy ez a munkanélküliség jelentős szóródásokat takar a foglalkoztatási lehetőségek egyenlőtlen eloszlása következtében, és ezért helyenként 20-30, esetleg 40%-os munkanélküliségi rátát takar.
Azt állítottam, hogy azokat a szokásos eszközöket, amelyekkel a munkanélküliséget általában kezelni szokták – hogy tudniillik bizonyos mértékű aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök mellett voltaképpen jövedelmet vonunk el a jövedelemtulajdonosoktól, majd ezt a jövedelmet munkanélküli-járadék formájában elosztjuk a munkanélküliek között – ilyen mértékű munkanélküliség esetében már nem lehet alkalmazni, hanem egyéb gazdaságpolitikai eszközök felhasználására is szükség van. Ezeket a gazdaságpolitikai eszközöket – voltaképpen magának a gazdaságpolitikának a foglalkoztatáspolitikai szempontú újragondolását – kellene a Kormány által benyújtott foglalkoztatáspolitikai koncepciónak tartalmaznia.
Elnök úrnak szeretnék egy kérdést föltenni: egyszerre folyik-e az általános vita és a részletes vita?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir