KELETI GYÖRGY (MSZP)

Full text search

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Bizonyára emlékeznek rá, hogy néhány héttel ezelőtt Mádai Péter országgyűlési képviselő úr hasonló témában már interpellációt nyújtott be miniszter úrhoz, amit akkor a képviselő úr is és a Ház is elfogadott.
Az interpellációt követő néhány nappal később, szeptember 19-én a Kormány egy határozatot fogadott el ebben a témában, amelyben kimondta, hogy a Kormány megtette a szükséges intézkedéseket a természetbeni juttatás további folyósítása érdekében.
Ezzel ellentétben az elmúlt hónapban Pécsett, Dorogon és Nógrádon is fennakadások voltak e járandóság kifizetésével kapcsolatosan, és úgy tudom, hogy Dorogon és Nógrádon jelenleg sem oldódott még meg ez a kérdés, bár a 24 óra című, Komárom-Esztergom megyei újság a napokban hírül adta, hogy a nyolcezer bányász számára Dorogon feltehetően egy hónapon belül meg fog oldódni ez a kérdés.
Természetesen az ilyenfajta időhúzás a bányászcsaládok számára meglehetősen kellemetlen, hiszen a téli fűtési szezon megkezdődött, és ebből a járandóságból vásárolják meg a téli tüzelőjüket.
Ez lenne tehát az első kérdésem miniszter úrhoz, hogy hogyan értékeli ezt a helyzetet, illetve mi várható idén a hátralévő kifizetések tekintetében?
A további kérdésem arra vonatkozik, hogy időközben a Kormány október 22-én rendeletet fogadott el, szintén e témában, és ez a rendelet, bár úgy tudom, életbe lépett, de közlönyben még nem jelent meg.
Ez a rendelet egy határvonalat húz a nyugdíjas bányászok számára, vagyis azok, akik 1992. november 1-jéig elmennek nyugdíjba, a későbbiekben megkapják a szénjárandóság megváltását, azok, akik viszont november 1-je után mennek nyugdíjba, azok nem jogosultak erre a kedvezményre.
(15.50)
Kérdezem miniszter urat, mi volt az oka annak, hogy mivel a szénjárandóság egy éves járandóság – hiszen január 1. után fogják kiadni először –, miért nem lehetett megvárni legalább a január elsejét, hiszen akkor legalább 2000-2500-zal több bányász vagy bányánál dolgozó ember kapná meg ezt a járandóságot, hiszen ennyien fognak várhatóan a közeljövőben nyugdíjba menni.
Ugyanakkor ide tartozik az a kérdésem is, mi az oka annak, hogy ezt a nagyon régi juttatást megvonták ezektől a nyugdíjas bányászoktól, tehát egyáltalán korhatárt szabtak arra nézve, hogy kik kaphatják meg.
Végezetül – nagyon helyesen – a kifizetésre kerülő pénzbeli megváltást tudomásom szerint a Kormány rendelete mennyiséghez és fütőértékhez kötötte, tehát egy bizonyos mennyiségű és fűtőértékű szén után fizeti ki.
Azt kérdezem miniszter úrtól, hogy mivel a szén szabadáras termék, milyen módon lesz biztosítva, hogy ennek a szénnek az értéke, illetve a helyette kifizetett összeg időálló legyen.
Köszönöm, és várom a válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir